Dit boek is een catalogus van de tentoonstelling FUNNELFLUX van de Iraanse kunstenaar David Nuur. Het plaatst zich in een zeer opvallende tendens die de jury dit jaar waarnam: een zeer vlot vervaardigde representatie van een expositie, die tijdens de tentoonstelling het licht ziet en niet van tevoren gemaakt kon worden, aangezien de kunstenaar werken exposeert die voor de specifieke locatie zijn gemaakt. We vinden dit een interessante ontwikkeling, niet alleen omdat locatie, kunstenaar, ontwerper, drukker en binder veel sneller dan normaal met elkaar moeten schakelen, maar ook omdat het maakt dat je thuis in je luie stoel de intrigerende expositie kunt herbeleven. En met behulp van het extra ingevoegde vloerplan is de tentoonstelling meteen ook gedocumenteerd.

 

Door die snelheid waarmee het boek is gemaakt, vergeven we het gemis van een goede redacteur die de hoerenjongen eruit had gehaald én het feit dat het je – door het ontbreken van een titel – niet bepaald makkelijk wordt gemaakt om het boek ‘binnen te komen’. Het is een onvervalst beeldboek. Resoluut en misschien wat bot, maar zeker geen invuloefening.

 

De thematiek van David Nuurs speelse werk behandelt de interval, de zogenaamde tussenmomenten (‘interimodules’). De in het boek opgenomen tekst is door hemzelf op speelse en toegankelijke wijze geschreven en verschaft een mooie toegang tot zijn associatieve gedachtewereld. 

Door de sterke beeldredactie reis je met de kunstenaar mee door zijn expositie en worden er en passant ook enkele ter zake doende – wit ingekaderde – losse werken meegenomen. Zo zet het boek de thematiek van de expositie extra kracht bij. Funnelflux is een boek als de kunstenaar zelf: beide openbaren zich pas echt als je er goed de tijd voor neemt. En dat is knap.

 

Auteur Navid Nuur

Jaar 2017

Taal Nederlands, Engels, vertaald door Nina Woodson

Redactie Lotte Haagsma, Mia Verstraete; Roger Willems (beeldredactie)

Uitgeverij ROMA Publications, Amsterdam

Ontwerper Roger Willems, Amsterdam; fotografie door We Document Art, Antwerpen; illustraties door Navid Nuur and Studio Jurgen Maelfeyt

Prepress KOLORworkx, Amsterdam (Marco Kokkelkoren)

Drukker NPN Drukkers, Breda; begeleid door Jos Morree FINE BOOKS, Weesp; KuiperDonse bv, Utrecht (foliedruk op het omslag)

Binder Hexspoor, Boxtel

Formaat 215 x 296 x 11

Omvang 116 p.

Oplage 1.000

Prijs € 25,00

ISBN 978 94 92811 06 6

Lettertype Junka (Jung-Lee Type Foundry)

Bindwijze Garenloos Otastar, het binnenwerk Japans gevouwen

Materiaal 90 g. Arctic Volume White (Antalis) (binnenwerk); 200 g. Munken Lynx (Antalis) (omslag); 130 g.Napura Canvas NAC8015 Beige (Winter&Company) (stofomslag)