Hoe maak je een fris overzicht van overbekend materiaal als deze visuele cursiefjes? Wat ons betreft hebben de makers met dit kloeke boek de juiste toon getroffen. Zo’n elf jaar krachtig, geëngageerd, grafisch commentaar op de actualiteit, in een klare Nederlandse taal, is opnieuw en op joviale wijze geïnterpreteerd.


Verschenen de beeldcolumns de eerste jaren in een bescheiden kolomformaatje op de voorpagina van de Volkskrant, nu wordt een afgewogen selectie her en der zelfs opgeblazen tot centerfold. Daarmee bewijzen de makers meteen dat het materiaal ook groot geplaatst fier overeind blijft. Helder gedrukt op Munken Polar Rough papier en Zwitsers gebonden valt het boek lekker open, wat de doorlopende pagina’s ten goede komt.

 

 Zelfs als je geen bewonderaar van het werk van het Gorilla Collectief bent merk je aan alles dat dit boek zorgvuldig en genuanceerd gemaakt is, met een goed ritme. Al hadden de tekstplaatsing en proefcorrectie misschien nog iets meer zorg mogen ontvangen.

 

De soms zware onderwerpen van de illustraties worden in een prettig open en leesbare typografie geduid en geven een mooi inkijkje in wat ons het afgelopen decennium qua actuele gebeurtenissen bezighield. Precies zoals het een oeuvreboek betaamt.

 

Auteur Gorilla Collectief

Jaar 2017

Taal Engels, vertaald door Billy Nolan

Redactie Bob Witman

Uitgeverij Lecturis, Eindhoven

Ontwerper Gorilla Collectief, Amsterdam

Drukker Graphius, Gent (BE)

Binder Graphius, Gent (BE)

Formaat 240 x 330 x 18

Omvang 216 p.

Oplage 1.250

Prijs € € 29,25

ISBN 978 94 62262 157

Lettertype Janson Tekst (Linotype), Block (Berthold Type Foundry)

Bindwijze Zwitserse bindwijze, de rug omplakt met zwart linnen

Materiaal 120 g. Munken Polar Rough (Antalis) (binnenwerk); 320 g. Pop’Set Poppy (Antalis) (omslag) met foliedruk op omslag