In de selectie vinden we niet alleen een viering van het boek, maar ook een viering van kleur zoals eigenlijk al direct bij het omslag duidelijk wordt.


Dit charmante en zorgvuldig gecomponeerde boek doet verslag van de totstandkoming van het kunstwerk Colours on the Beach van Karel Martens in de badplaats Le Havre. Het boek combineert historische beelden met een door hem bedacht kleurensysteem. Met cryptologische omzettingstechnieken bedacht hij een algoritme dat leidde tot een kleurencompositie die hij toepaste op cabines op het strand. Het stofomslag maakt inzichtelijk dat de verborgen boodschap, die als basis voor deze encryptie diende, in feite de letterlijke tekst van het oprichtingsdecreet van deze havenstad betreft. Het ontwerp is van een praktische schoonheid.

Colours on the Beach is gedrukt in een conventioneel, maar heel fijn raster, waardoor de gerasterde ansichtkaarten geen moiré vertonen. Het had misschien beter per 8 dan per 16 pagina’s gevouwen kunnen worden om zo overlopers te voorkomen: in de doorlopers van een katernsprong sluiten de pagina’s in het hart van het boek niet mooi aan. Wellicht ligt dit aan de dikte van het papier. Het boek ligt daarentegen wel weer prachtig open door de open rug. 


De fotografie bevat een grijze zweem die je normaliter met behulp van wat extra lithografische aandacht misschien zou willen voorkomen, maar die tegelijkertijd een mooie vertaling is van de grijzigheid van het strand in de Normandische kustplaats.

 

 

Het omslag is doorgedrukt, versneden tot verticale stroken en los bijgevoegd als bladwijzer. Dat hoeft niet, maar is wel zo vrolijk.

 

Auteur Karel Martens, Élodie Boyer (ed.)

Jaar 2017

Taal Frans, Engels, vertaald door Nigel Forrest

Redactie Élodie Boyer

Uitgeverij Éditions Non Standard, Parijs (FR)

Ontwerper Karel Martens, Amsterdam; Aagje Martens, Arnhem; fotografie door Élodie Boyer, Michiel De Cleene; illustraties door Karel Martens, Stefan Balev

Prepress Lenoirschuring, Amsterdam

Drukker Lenoirschuring, Amsterdam

Binder Hexspoor, Boxtel

Formaat 170 x 240 x 15

Omvang 184 p.

Oplage 2.500

Prijs € € 33

ISBN 979 1 096 9390 0 8

Lettertype Jungka (Jung-Lee Type Foundry), Courier (Monotype)

Bindwijze Genaaid gebrocheerd met meegenaaid vier pagina’s tellend voor- en achterplat, rug afgelijmd

Materiaal 115 g. Munken Print White 1.50 (Antalis) (binnenwerk); 300 g. Munken Print White 1.50 (Antalis) (omslag); 115 g. Munken Print White 1.50 (Antalis) (stofomslag)