Unaniem was de jury in het selecteren van dit gelaagde, letterlijk van veel kanten aangevlogen en toch zeer beheerst vormgegeven boek. Hier is echt de tijd genomen: voor de prachtige fotografie van onder meer de Normandische kust, het microscopische onderzoek van de zandkorrels ter plaatse en voor het plaatsen van dit alles in een samenhangende historische context. Alle onderdelen krijgen een eigen papiersoort die ter zake doet. Er werd gekozen voor een passende Otastarbindwijze en een wat dun omslag waarin de blinddruk van de soldatenfiguurtjes iets pregnanter had gemogen, maar dat is echt een minor detail.

 

De aanleiding voor het grondidee van dit boek vormde een belangwekkende anekdote van de opa van de fotograaf Donald Weber, die in juni 1944 als Canadese soldaat in het geallieerde leger deelnam aan D-day. Dit verhaal belandde aan het eind van het boek, geïllustreerd met foto’s van aandoenlijke, met speelgoedsoldaatjes geënsceneerde tafereeltjes. Natuurlijk ontbreken een register en een plattegrond niet in dit zeer overwogen boek. Echt ieder detail moet zeker drie keer zijn doordacht, terwijl het boek toch levend en organisch is gebleven. Indrukwekkend.

 

Auteur Donald Weber

Jaar 2017

Taal Engels, Frans, Duits

Redactie Larry Frolick, Kevin Robbie (tekst); Paul Carlucci (eindredactie); Donald Weber, Teun van der Heijden (beeldredactie)

Uitgeverij Polygon, Amsterdam

Ontwerper Heijdens Karwei, Amsterdam (Teun van der Heijden)

Prepress Colour & Books (Sebastiaan Hanekroot), Apeldoorn

Drukker Grafiplaza, Amsterdam; begeleid door Jos Morree FINE BOOKS

Binder Hexspoor, Boxtel

Formaat 195 × 290 x 23

Omvang 372 p.

Oplage 700

Prijs € € 69

ISBN 978 0 9959377 0 3

Lettertype Px Grotesk (Optimo Type Foundry), Miller (Font Bureau)

Bindwijze Genaaid Otastar, drie katernen zijn speciaal gevouwen zodat de kopzijden van het papier gesloten zijn; ingelegd een losse, vierslag zigzag gevouwen kaart

Materiaal 150 g. Magno Volume (Igepa), 90 g. Magno Gloss (Igepa), 70 g. Plano Plus (Papyrus), 80 g. RecyStar Color Hellrosa (Papyrus), 80 g. RecyStar Color Chamois (Papyrus), 120 g. Pop’Set Spring Green (Antalis), 140 g. Tintoretto Gesso (Fedrigoni) (binnenwerk); 300 g. Invercote G (Igepa) (omslag); 280 g. Kraftliner (Koninklijke Moorman Karton) (omslag, met blindpreeg verzorgd door KuiperDonse foliedruk & grafische nabewerking, Utrecht)