Wat een buitengewoon sympathieke viering van het boek is deze kennismaking met de legendarische Gaberbocchus Press, wiens nobel credo was dat publicaties in de eerste plaats moesten voldoen aan het predicaat best lookers eerder dan aan best sellers.


Deze documentaire uitgave is misschien niet zo experimenteel als de publicaties van hun hand, maar het boek is wel zo typografisch excellent en liefdevol gemaakt dat het meteen enthousiasmeert om meer over deze uitgeverij én haar oprichters, het kunstenaarsechtpaar Stefan en Franciszka Themerson, te weten te komen. En de volhouder wint: ontwerper en uitgever Piet Gerards leerde het echtpaar in het begin van de jaren tachtig kennen en liep al jaren rond met het idee een boek te wijden aan de Gaberbocchus Press. Fijn dat het hem zo goed is gelukt.

 

Het rood als steunkleur en het veelvuldig gebruik van ornamenten zijn als kenmerkende aspecten van het oeuvre van de uitgeverij op subtiele wijze ingezet in dit boek. Het resulteerde ook in het prachtige, in vier varianten uitgebrachte, stofomslag met een subtiel in kleur verspringend en uitvergroot grafisch ornament dat weer heerlijk aansluit bij de gekleurde papiersoorten van het binnenwerk. Een lekker ‘papierig’ boek dat getuigt van vakmanschap.

Auteur Walter van der Star, Jasia Reichardt, Nick Wadley

Jaar 2017

Taal Nederlands, Engels

Redactie Rob Bindels

Uitgeverij Huis Clos, Rimburg/Amsterdam

Ontwerper Piet Gerards Ontwerpers, Stephan de Smet, fotografie door Peter Cox

Prepress Wilco Art Books, Amersfoort

Drukker Wilco Art Books, Amersfoort

Binder Hexspoor, Boxtel

Formaat 170 x 230 x 10

Omvang 160 p.

Oplage 500

Prijs € 22,50

ISBN 978 90 79020 42 3

Lettertype Gill Sans (Monotype), Baskerville (Monotype)

Bindwijze genaaid Otabind met stofomslag

Materiaal 90 g. Pop’Set Apricot, Sky Blue, Citrus Yellow, Fawn, Cloud, Spring Green (Antalis), 100 g. Lessebo Design 1.3 White (Igepa) (binnenwerk), 170 g. Pop’Set Urban Grey (Antalis) (omslag), 240 g. Pop’Set Brilliant White (Antalis) (stofomslag, gedrukt in vier kleurvarianten)