Deze fotografische verslaglegging die tegelijk met de gelijknamige documentaire verscheen, leest alsof je de zoektocht zelf ervaart. Dit fotoboek was dé grote ontdekking bij de ingezonden uitgaven die in eigen beheer zijn uitgebracht. Het is een geweldig document dat je, mede door de liefdevolle boekverzorging, de intieme wereld van de maker en zijn muze Maria in trekt. Allereerst is de bindwijze – één recht afgesneden katern van 176 pagina’s in een gebrocheerde cahiersteek – fenomenaal uitgevoerd. Ondanks dat het tijdens het juryproces door vele handen ging blijkt zowel het ongestreken papier als de binding zich kwalitatief prima staande te houden.

Het formaat is verrassend en verhoudt zich tot de vierkante polaroids die de fotograaf van ‘zijn’ Maria maakte. De weinige tekst in het hart van het boek is vrij klein en ingetogen getypografeerd, waardoor het niet helemaal goed leesbaar is. Dat lijkt een bewuste keuze. Het rauwe beeldmateriaal staat in een prachtig contrast met enige blingbling in de vorm van goudfolie op de voorsnede en in de titel. Wonderschoon.

 

Auteur Martijn van de Griendt

Jaar 2017

Taal Engels, vertaald door Anne Marie Elijzen

Redactie Stef Verhoeven; Martijn van de Griendt, Eva van der Schans (beeldredactie)

Uitgeverij Martijn van de Griendt, Amsterdam

Ontwerper InEdition (Eva van der Schans), Amsterdam

Prepress Wilco Art Books, Amersfoort (Mariska Bijl); Fotolab, Amsterdam (scannen Polaroids)

Drukker Wilco Art Books, Amersfoort, Royal Jongbloed, Heerenveen (goud op de sneezijde)

Binder Epping Boekbinders, Woerden

Formaat 145 x 240 x 21

Omvang 176 p.

Oplage 750

Prijs € 27,50

ISBN 978 90 813416 8 4

Lettertype Minion Pro (Adobe), Georgia (Microsoft Corporation)

Bindwijze Cahiersteek met zwart garen

Materiaal 120 g. Munken Polar Rough (Antalis) (binnenwerk); 170 g. Munken Polar Rough (Antalis) (omslag, bestempeld in goudfolie door KuiperDonse, Utrecht (Kurz Luxor 425)