Elke romanschrijver verdient een dergelijk, van voor naar achter, van links naar rechts, van onder tot boven, overwogen, goed doordacht - en daardoor beslist niet saai - boek. Weliswaar in de verkoopcatalogus gepresenteerd als een luxe paperback is dit boek gebonden op de meest goedkope wijze: garenloos, zonder platril, maar het valt prima open en ligt lekker in de hand. Daarbij is het een zeldzaam geval van een leesboek waarbij het binnenwerk goed op de buitenkant is afgestemd.  Het verleidelijke typografische omslag - op het vriendschapskettinkje met miniem knikje na - kent geraffineerde details die met een knipoog naar de extreem sobere covers van de Franse uitgever Gallimard verwijzen.

De Caslon van de vrouwelijke letterontwerper Carol Twombly is een juist gekozen broodletter. Een mysterieuze foto loopt van de binnenkant omslag door op de snee en versterkt de lust aan het verhaal te beginnen, al is dat alleen maar om te kunnen achterhalen wat er nu precies op de foto te zien is. Helaas wordt dat ook niet helemaal duidelijk ná lezing van de roman. Spoiler alert: bij navraag bleken het twee in elkaar geknede kleisoorten te zijn, wat de verwevenheid van de vrouwen voorstelt.


De uitgeverij De Bezige Bij heeft speciaal voor dit boek een prijsvraag uitgezet onder studenten van de Rietveld Academie. 

 

Dit resulteerde in een totaalconcept waarin ontwerp en boekverzorging goed gecombineerd werden. Jammer dat dit niet het geval was bij de herdruk. We hopen dat de initiële aanpak navolging gaat krijgen bij andere (roman)uitgaven. En dat hoeft niet per se in de vorm van een prijsvraag aan studenten van een kunstacademie, want we zijn ervan overtuigd dat heel veel grafisch ontwerpers een dergelijke briefing prima aankunnen.

Auteur Alma Mathijsen

Jaar 2017

Taal Nederlands

Redactie Suzanne Holtzer

Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam

Ontwerper Elina Birkehag, Elisabeth Rafstedt, Amsterdam; Aard Bakker, Amsterdam

Drukker Bariet Ten Brink, Meppel

Binder Bariet Ten Brink, Meppel

Formaat 135 x 215 x 16

Omvang 224 p.

Oplage 3.000

Prijs € 19,99

ISBN 978 90 234 9940 4

Lettertype Caslon (Adobe)

Bindwijze Garenloos gebrocheerd

Materiaal 80gsm houtvrij Schleipen Werckdruck blaulichweiß 2.0 (Cordier Spezialpapier) (binnenwerk); 260 g. Woodstock Giallo (Fedrigoni) (omslag)