Een in eigen beheer uitgegeven, middels crowdfunding gefinancierd en daarbij in een niet bepaald geringe oplage gedrukt fotoboek. Je moet het maar durven. En alle benodigde specialisten zijn aanwezig: van een goede redacteur tot een uiterst zorgvuldige binder.


De rauwe, documentaire beelden van de ‘jungle van Calais’ trekken je onmiddellijk het boek in dat vertelt over de creatieve kracht van vluchtelingen om hun kamp om te bouwen tot bijna een echte stad. Eenmaal binnen in het boek blijkt het een meesterwerk in samenwerking. Van fotograaf en vormgever, maar ook met de binder. De verkorte pagina’s (omstekers) zijn namelijk heel moeilijk te binden zonder ‘moet’ in het papier te krijgen. 

 

 

Deze vellen zijn, behalve gedrukt op een lichter papier, al vóór het vouwen langs de verticale as schoongesneden, en pas na het vouwen en binden volgden de kop en staart. Het gevolg is een mooie onregelmatige afsnee en een subliem gebonden boek.

 

De fotografie zit dicht op de huid en geeft een enorme betrokkenheid bij het onderwerp weer. Het beeldverhaal is goed in balans met de typografie die subtiel van de onder- naar de bovenkant is opgebouwd. Eigenlijk precies zoals je dat ook met een gebouw in een stad doet. De elegante Plantin als letter in combinatie met de Century Schoolbook is een mooie keuze, net als het stofomslag van Wibalin dat een associatie met tentdoeken heeft.

 

 

 

De jury was unaniem over dit in alle details subliem en (bijna té) goed vormgegeven boek over een ontluisterend en aangrijpend actueel thema.

Auteur Henk Wildschut

Jaar 2017

Taal Engels, vertaald door Vic Joseph

Redactie Joost van Beek

Uitgeverij Henk Wildschut, Amsterdam

Ontwerper Robin Uleman, Amsterdam

Prepress Marc Gijzen beeldbewerking & digitale lithografie, Voorburg

Drukker NPN Drukkers, Breda

Binder Patist, Den Dolder

Formaat 210 x 275 x 25

Omvang 320 p.

Oplage 1.400

Prijs € € 55

ISBN 978 90 825885 0 7

Lettertype Plantin Monotype (Linotype), Century Schoolbook Monospace (Linotype)

Bindwijze Genaaid gebrocheerd met meegenaaid vier pagina’s tellend voor- en achterplat; de rug omplakt met wit linnen (Saphir 21766, Van Heek Textiles); sneekant niet schoongesneden ; veertien omstekers van vier smallere pagina’s op dunner papier

Materiaal 120 g./100 g. Munken Lynx Rough (Antalis) (binnenwerk); 290 g. Muskat Brown (Igepa) (omslag); 120 g. Wibalin Buckram 500 White (Winter&Company) Amerikaans gevouwen