Het oeuvre van internetkunstenaar Rafaël Rozendaal, wiens werk – kort door de bocht –getypeerd kan worden als een zoektocht naar de vorm tussen de vormen, is grotendeels op het web te vinden. Zijn schilderijen zijn intrigerende domeinnamen gekoppeld aan kleurrijke en experimentele websites. Mateloos populair met miljoenen bezoekers per jaar. Een toepasselijk voorbeeld van zijn stijl is de uitnodigende grafische liefdesverklaring op dit omslag: www.muchbetterthanthis.com.

Deze uitgave is in alles een zeer geslaagde vertaling van zijn digitale werk naar een heel goed gedrukt boek. Niet alleen in het hergebruik van het materiaal dat in rasterpunten verwijst naar drukwerk, maar ook in hoe je je tot het medium verhoudt: de typografie in het boek laat je scrollen als op een scherm.

Het magenta en geel is met fluorescerende inkt gemengd en dit doet de full colour beelden stralen als op een RGB-scherm met de lichtsterkte voluit.

 

Van de app (Here Hear), die je gratis bij dit boek kunt downloaden, was niet meteen glashelder hoe het werkte. Maar toen eenmaal duidelijk was dat je de gekleurde werken kon scannen en ze zo naar geluid kon vertalen, lokte dit uit tot experimenteren, op eenzelfde wijze als Rozendaals werk dat doet. (De jury wil in dit kader ook graag als tip meegeven de app los te laten op een ander boek uit de selectie, het omslag van Colours on the Beach, wat een werkelijk intrigerende kleurensymfonie opleverde.) Een mooi compleet geheel.

 

Auteur Marvin Jordan, Kodama Kanazawa, Christiane Paul, Margriet Schavemaker

Jaar 2017

Taal Engels, Japans, vertaald door Akebono Translation Service

Redactie Els Brinkman, Leo Reijnen

Uitgeverij Valiz, Amsterdam

Ontwerper Studio Remco van Bladel, Amsterdam (Remco van Bladel, Beau Bertens, Quentin Creuzet)

Prepress die Keure, Brugge (BE)

Drukker die Keure, Brugge (BE) (binnenwerk in full colour met 40% fluorescerende inkt gemengd door magenta en geel; beeldkaternen gedrukt in iris met twee pms-kleuren; afbeeldingen gedrukt met verschillende rasters in oplopende gradaties)

Binder Hexspoor, Boxtel

Formaat 170 x 240 x 18

Omvang 320 p.

Oplage 2.100

Prijs € 25

ISBN 978 94 92095 30 5

Lettertype Times New Roman (Monotype), Akzidenz Grotesk (Berthold Type Foundry), Ryumin Pro (Morisawa)

Bindwijze Genaaid Otabind met flappen

Materiaal 90 g. Munken Polar Rough (Antalis), 80 g. Maxiscript (Igepa), 120 g. Munken Polar (Antalis) (binnenwerk); 300 g. Munken Polar (Antalis) met parelmoeren matlaminaat en voorzien van zwart reliëf zeefdruk