Deze uitgave is een goed en eenvoudig voorbeeld hoe het onderwerp simpel en beheerst vertaald kan worden in een gedrukte uitgave. In dit geval neemt auteur Frans Sturkenboom, van oorsprong architect, ons mee in de wereld van de hedendaagse architectuur. Hij stelt dat het tegenwoordig om de beleving van vlakken gaat en dat de ruimte niet meer centraal staat. Hij plaatst dit in het kunsthistorische perspectief van het maniërisme, een stijl uit de Late Renaissance die met name in de architectuur dynamiek (bijvoorbeeld in de vorm van textuur of overgangen) uitbeeldt. De uitwerking van dit idee is letterlijk op alle vlakken in het boek terug te vinden: Curious Matter als het omslagpapier dat welhaast betonachtig aanvoelt, de indeling van de pagina’s, de barokke paginacijfers en zelfs de EAN – hier eigenwijs op de voorkant geplaatst – dragen bij aan het thema van het boek.

 

 De typografie van het binnenwerk is heel aantrekkelijk en de balans tussen tekst en beeld is erg goed. De vele kleine illustraties zijn in het rugvlak geplaatst, wat prima kan, aangezien het boek goed openvalt. Tegelijk past deze ontwerpkeuze naadloos bij het thema van het boek. Deze bescheiden uitgave was gek genoeg bijna door ons over het hoofd gezien. Wat een gemiste kans zou dát zijn geweest.

Auteur Frans Sturkenboom

Jaar 2017

Taal Nederlands

Redactie Jan Brand, Minke Vos; Lucy Klaassen (eindredactie); Frans Sturkenboom, Josse Pyl (beeldredactie)

Uitgeverij ArtEZ Press, Arnhem

Ontwerper Josse Pyl, Amsterdam

Prepress Colour & Books (Sebastiaan Hanekroot), Apeldoorn

Drukker Platform P, Rotterdam, begeleid door Colour & Books, Apeldoorn (Sebastiaan Hanekroot)

Binder Platform P, Rotterdam

Formaat 160 x 235 x 18

Omvang 269 p.

Oplage 1.500

Prijs € € 34,50

ISBN 978 94 91444 34 0

Lettertype Simoncini Garamond (Linotype), paginering ontworpen door / pagination by Josse Pyl, Amsterdam

Bindwijze Genaaid Otastar

Materiaal 90 g. Munken Print White 1.50 (Antalis) (binnenwerk); 170 g. Munken Lynx (Antalis) (omslag); 270 g. Curious Matter Andina Grey (Antalis) (stofomslag)