Wederom zijn de fotografen Geene en De Nooy op hun volstrekt eigen wijze aan het ‘herclassificeren’ geslagen. Dit keer herordenen ze – als ode aan de botanicus Rembert Dodoens (16de eeuw) – de door Linnaeus naar hem vernoemde plantenfamilie Dodonaea.


Met fotografische collages worden deze planten opnieuw, illustratief, geënt. Inhoudelijk is deze vreemde manier van ordenen razend interessant, al zul je tevergeefs zoeken naar een wetenschappelijke onderbouwing. Het inzetten van risografie als drukvorm is een bewuste keuze: het resultaat is niet vlijmscherp. Het maakt dat dit sympathieke boekje met je verwachtingen speelt en je nog bewuster naar dit alternatieve herbarium laat kijken. De goed gekozen sterk ongestreken en getinte papiersoorten versterken de organische, plantaardige sfeer.

 

In eigen beheer uitgebracht, in een oplage van 100, was Dodonaei in geen boekwinkel te verkrijgen. En nu al helemaal niet meer.

Jaar 2017

Taal Engels

Uitgeverij Anne Geene & Arjan de Nooy, Den Haag

Ontwerper Jeremy Jansen

Prepress Jeremy Jansen, Amsterdam

Drukker Jeremy Jansen, Amsterdam (op een RISO RZ 970 printer)

Binder Hennink, Amsterdam

Formaat 180 x 260 x 6

Omvang 72 p.

Oplage 100

Prijs € 30

ISBN geen

Lettertype Larish Alte, Larish Neue (RP Digital Type Foundry)

Bindwijze garenloos gebrocheerd

Materiaal 100 g. Muskat Brown (Igepa), 90 g. EOS 2.0 (Igepa), 60 g. IBO One (Igepa) (binnenwerk), 290 g. Muskat Brown (Igepa) (omslag)