Meerdere inzendingen van dit jaar onderzochten specifiek op Nederland betrokken thema’s als lucht, licht en (het organiseren van) ruimte. Dit uitstekend gearrangeerde boek is van dat laatste een mooi voorbeeld. Een degelijk onderzoek naar waterproblematiek, dat door de zeer goed uitgevoerde cartografie en infographics, ingenieuze verwijzingen zoals een geraffineerde verticale peilschaal tegen de afsnede van het boekblok, de stevige redactie en verzorgde vormgeving voor een breed publiek toegankelijk is gemaakt. Dat lijkt misschien makkelijk, maar het betreft hier tamelijk complexe materie die ook nog eens tot op het kleinste detail gelaagd is.

Al vroeg de jury zich ook wel af wat de toegevoegde waarde van sommige tussenkoppen was.

 

De prachtige foto’s komen goed tot hun recht op het ongestreken papier en maken er welhaast een fotoboek van. Het omslag wijkt qua vormgeving wat af van de toon van het binnenwerk, maar onder andere door het fijne ‘waterig’ ogende, metallic bandmateriaal word je beslist verleid het stevige boek op te pakken en open te slaan.

 

Auteur Marinke Steenhuis, Paul Meurs

Jaar 2017

Taal Nederlands

Redactie Paul Meurs, Annet Kampinga

Uitgeverij nai010 uitgevers, Rotterdam

Ontwerper Beukers Scholma, Haarlem. Fotografie door Tineke Dijkstra, Siebe Swart, cartografie en infographics door Mijs Cartografie en Vormgeving

Prepress NPN Drukkers, Breda

Drukker NPN Drukkers, Breda

Binder Boekbinderij Abbringh, Groningen

Formaat 240 x 300

Omvang 256 p.

Oplage 4.250

Prijs € 39,95

ISBN 978 94 62083 83 7

Lettertype Berthold Akzidenz Grotesk, Linotype Foundry Wilson

Materiaal 150 g. Edixion (binnenwerk), 130 g. Gmund f-color metallic 310 micro crystal (omslag)