Dit toegewijde en doorwrochte onderzoek naar synesthetische waarneming heeft geleid tot een meesterlijk gedrukte, grafische verbeelding daarvan. Dit boek behandelt één specifiek aspect van dit verschijnsel, namelijk het ervaren van kleur bij het zien van beelden. Dat is wat de kunstenares Anna Püschel zelf ervaart. Het boek is een particuliere queeste waarbij de hoofdpersoon in kwestie een uitgebreide poging doet om aan derden uit te leggen hoe zij dit complexe fenomeen van zintuiglijke waarneming ervaart. Ondanks dat zij geen voorbeelden van andere vormen van synesthesie behandelt, ontstijgt dit boek het particuliere belang. 

Mede geholpen door het feit dat de kunstenares haar studie zeer gedetailleerd heeft opgezet. De papierkeuze is overwogen en mooi ingezet: de beeldpagina’s zijn uitstekend gelithografeerd en gedrukt op Olin Smooth, waardoor de kleurvlakken effen en helder naar voren komen. Dit in tegenstelling tot het lichtblauwe, semitransparante vettige vlak in foliedruk op het pakpapierachtige (Muskat Brown) Amerikaanse stofomslag, maar dat zorgt wel voor een prettige grafische gelaagdheid. Layers of Reality is het resultaat van een mooie synergie tussen fotograaf en vormgever waarin onderzoek, fotografie en vormgeving elkaar versterken.

 

Auteur Anna Püschel

Jaar 2017

Taal Engels

Redactie Joy Philips

Uitgeverij The Eriskay Connection, Breda

Ontwerper Rob van Hoesel, Carel Fransen, Breda

Prepress Carel Fransen, Breda

Drukker Wilco Art Books, Amersfoort

Binder Patist, Den Dolder

Formaat 170 x 240 x 23

Omvang 256 p.

Oplage 500

Prijs € € 30

ISBN 978 94 92051 29 5

Lettertype Neue Haas Unica (Monotype)

Materiaal 115 g. Munken Print White 15, 120 g. Olin Smooth High White (binnenwerk);100 g. Muskat Brown (stofomslag); 300 g. MCM GD2 (omslag)