“Een heel spannend lijvig boek” – en dat heeft niet enkel met de broeierige en expliciete inhoud te maken, zo verzekerden de juryleden in koor. Kunstenares Mariken Wessels ging voor Taking off. Henry my neighbor aan de slag met het privéarchief van ene ‘Henry’ in de Verenigde Staten en dompelde zich onder in thema’s als schaamte en schuld. Het wonderlijke verhaal van Taking off. Henry my neighbor gaat over een gedoemd huwelijk, seksueel obsessief gedrag en creatieve gekte. 


Een buitengewone verzameling foto’s en geknipte collages mondde uit in een “vertigo of amateur nude art”. Henry fotografeerde een aantal jaren zijn vrouw Martha in allerlei naaktposes tot ze in een woedeaanval de collectie op straat wierp. Is Henry een maniak, is hij een psychopaat? Wessels brengt de monomanie van zijn foto’s heel intens tot leven, soms zelfs met een rozige gloed. Op basis van hetzelfde materiaal kom je in heel verschillende sferen terecht, 

soms onderscheiden door een aantal witte pagina’s of een uitvouwbare foto. De inventieve collages en het gehanteerde beeldbewerkingsproces staan garant voor een kijkervaring zonder weerga, het is bij momenten alsof je vanachter het gordijn mee staat te loeren. Telkens weer zet Wessels ons het verkeerde been en duwt ze ons in de onbehaaglijke rol van voyeur op de eerste rij, in deze schemergebieden tussen het publieke en private domein.


Mariken Wessels heeft de sleutel tot de ordening gevonden en geeft vorm aan een anoniem artistiek proces. Dit mondt uit in een krachtig boek, waarin de beeldhouwwerken van ‘Henry’ – ditmaal in kleur – nog een extra sterk slotakkoord plaatsen. Ook al bekroond trouwens met een eervolle vermelding bij de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig.

 

Auteur Mariken Wessels (samenst.)

Jaar 2015

Taal Engels, vertaald door Taco Hidde Bakker

Redactie Taco Hidde Bakker

Uitgeverij Art Paper Editions, Gent

Ontwerper Mariken Wessels, Jurgen Maelfeyt, foto's: Henry, Gary Alsdorf, Edward F. Caroll, Mariken Wessels

Drukker Die Keure, Brugge (BE)

Binder Hexspoor, Boxtel

Formaat 240 x 330 x 23

Omvang 330 p.

Oplage 1.000

Prijs € 55

ISBN 978 94 90 800 345

Lettertype Swiss (Bitstream)

Bindwijze Genaaid Otabind met flappen, bevat enkele uitslaanders en inlegvel

Materiaal 150 gr. Munken Lynx, 115 g. Luxo Magic (binnenwerk), 300 g. Munken Lynx (omslag)