Nauw aansluitend bij de ‘look and feel’ van het magazine Ons Erfdeel bracht de Vlaams-Nederlandse culturele instelling deze boekpublicatie uit, met een onderwerp dat hen na aan het hart ligt. Historici uit Noord en Zuid buigen zich zonder nostalgie over het kortstondige experiment van het Verenigd Koninkrijk. Was het ‘orangisme’ een vergissing van de geschiedenis, een verkeerde afslag, of een comedy of errors? In de eerste plaats blijkt het een schepping van het Congres van Wenen.

De grafische cover getuigt van een origineel omspringen met belettering: het trucje met het woord ‘(on)verenigd’ is geslaagd, zeker door het contrast tussen de diepdruk van zwart en de hoogdruk van het rood, ook doorgetrokken op de rug en de achterzijde van de omslag.

De vormgever Koen Bruyñeel streefde in hoofdzaak een grote ‘zorgvuldigheid’ na, in alle details, zo zoemde het door de jurydebatten. Functionele leesbaarheid is hier voorrang gegeven. En wat valt daarover te mopperen? Ook de papierkeuze pakte de jury in: een crèmekleurig Lessebo Design Smooth 1.2 Ivory van 130 gram versus het ruige omslag van Basix Vilt Grain Feutre 250 gram  – stevig en met warm effect. Het mondt geruisloos uit in een stijlvol boek, waarin ook de foto’s van Michiel Hendryckx een welgemikte plaats kregen. 

Auteur Remieg Aerts, Gita Deneckere

Jaar 2015

Taal Nederlands

Redactie Dirk Van Assche

Uitgeverij Ons Erfdeel, Rekkem (BE)

Drukker Die Keure, Brugge (BE) (binnenwerk), Polyprint, Herzele (BE) (omslag: hoogdruk met rode inkt en blindpreeg)

Binder Hexspoor, Boxtel

Formaat 180 x 240 x 20

Omvang 240 p.

Oplage 2.000

Prijs € 29

ISBN 978 90 79705 214

Lettertype Fleischmann (Dutch Type Library)

Materiaal 130 g. Lessebo Design Smooth 1,2 Ivory (binnenwerk), 250 g. Basix Vilt Grain Feutre (omslag)