Een kinderboek over ‘geld, geloof in de economie, graaicultuur, gouden bergen en uit elkaar spattende zeepbellen’? Dat is een gedurfd en complex thema. De Vormforensen, zo noemen de auteurs en makers zich (bijgestaan door Lyanne Tonk). Hun naam hebben ze op bijzondere wijze ter harte genomen. Ze proberen een wezenlijk probleem bevattelijk uit te leggen en gebruiken daarvoor cirkels. Het boek vertelt de tribulaties van een (bank)wezen dat op een dag begint met het tekenen van cirkels. De vraag naar de cirkels wordt steeds groter en groter, iedereen is gebrand op de cirkels, tot de hele wereld eruit bestaat. Maar dan gaat het mis, natuurlijk. ‘Hebberigheid leidt tot disaster,’ zoals een jurylid het uitdrukte.

Vormtechnisch is de cirkel – letterlijk – het aandrijfwiel van het verhaal. Het meest geloofde sprookje, met zijn Pruisisch blauw en rode en witte vlakken, is aantrekkelijk van kleur en uitvoering. Er wordt gerefereerd aan papieren collages en soms lijkt het alsof je het verhaal bij elkaar moet puzzelen. Maar dat werkt heel goed, zo besloot de jury. Alleen de typografie oogt wat geforceerd en hoekig en sluit niet altijd even goed aan bij de abstracte illustraties. Saillant detail: de makers geloven niet in ‘een wereld waar alleen valuta tellen.’ Daarom kunt u dit boekwerk ook bestellen ‘in andere tegenwaarde.’ Dat het boek overigens dit jaar al een bronzen medaille kreeg bij de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig verbaast in het geheel niet.

 

 

Bronzen medaille Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2016

Auteur Anne-Marie Geurink, Annelou van Griensven

Jaar 2015

Taal Nederlands

Redactie Anne-Marie Geurink, Nelly Frouws

Uitgeverij De Vormforensen, Arnhem

Ontwerper De Vormforensen, i.s.m. Lyanne Tonk (illustraties)

Drukker Tielen, Boxtel

Binder Abbringh, Groningen

Formaat 220 x 325 x 9

Omvang 32 p.

Oplage 700

Prijs € 24,95

ISBN 978 90 824196 0 3

Lettertype Folio (Linotype)

Bindwijze genaaid gebonden met rechte rug, foliedruk op het voorplat, het boekblok aan de kop niet schoongesneden

Materiaal 100 g. Arcoprint Milk 1.5 (binnenwerk), 140 g. Amber Graphic (schutbladen), 120 g. Wibalin Natural 500 White (band)