Een boek als een baksteen – je hoort de uitdrukking wel eens op pejoratieve wijze vallen. Maar hier krijgt ze een erg toepasselijke, positieve bijklank. Voor Brick. An exacting material – meteen al bekroond in Leipzig – duiken we in nieuwe inzichten en inspiratie rond de baksteen vanuit de hoek van de Amsterdamse Academie van Bouwkunst.

Dit boek blijkt zeer inventief uitgewerkt, vanaf de cover met driedimensionale tekening in witte en zwarte offset en witte foliedruk tot de laatste pagina, en bovendien van een bijna magische drukkwaliteit. Kijk eens naar de rug, waarop het baksteenmotief van het voorplat fraai en speels doorloopt. De band ligt uitermate aangenaam in de hand. Met de wisselende bladspiegel zal zelfs de niet-specialist of de man met twee linkerhanden zich laten verleiden door de kwaliteiten van baksteen.

Ook de internationale jury van Schönste Bücher aus aller Welt viel op de Buchmesse van Leipzig als een blok voor dit boek en kende Brick. An exacting material een zilveren medaille toe.

 

 

Zilveren medaille Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2016

 

Jaar 2015

Taal Engels, vertaald door Richard Glass, Mark Speer

Uitgeverij Architectura & Natura, Amsterdam

Ontwerper Studio Joost Grootens (Joost Grootens, Dimitri Jeannottat, Silke Koeck, Hanae Shimizu, Julie da Silva)

Prepress robstolk, Amsterdam

Drukker robstolk, Amsterdam (binnenwerk deels in twee kleuren en deels in CMYK)

Binder Van Waarden, Zaandam

Formaat 170 x 240 x 34

Omvang 352 p.

Oplage 3.000

Prijs € 39,90

ISBN 978 94 6140 027 7

Lettertype Lyon Text (Commercial Type)

Bindwijze genaaid gebonden met ronde rug en minimale oversteek

Materiaal 90 g. EOS 2.0 (binnenwerk), 140 g. Muskat Grey (schutbladen), 125 g. Imitlin E/R05 Tela, argilla, om grijsbord (band, gedrukt in dekwit, met foliestempel in wit)