Gesloten

 

19 januari 2016

 

Op 4 maart maken wij De Best Verzorgde Boeken 2016 bekend.
Foto: Sleëende kinderen voortgetrokken door een auto, Nationaal Archief / Spaarnestad Fotoarchief 

 

Inschrijving geopend!

 

 

23 november 2015

Deze winter kan je tot woensdag 6 januari 2016 boeken insturen voor een Nederlands-Vlaamse feesteditie van de Best Verzorgde Boeken 2015.


In het kader van het gezamenlijk Gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016 slaan de Stichting Best Verzorgde Boeken en de Vlaamse Uitgevers Vereniging eenmalig de handen in elkaar. Vijf kundige juryleden uit Nederland en Vlaanderen  zullen zich over de inzendingen buigen en een jaarselectie van laureaten samenstellen.


De winnaars zijn tegelijk de Nederlandse-Vlaamse inzending naar de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, de internationale schoonheidswedstrijd van het boek. Nadien zal het Stedelijk Museum Amsterdam de Best Verzorgde Boeken 2015 exposeren. 


Inschrijven kan hier. Inschrijven voor Vlaamse boeken kan via www.bestverzorgdeboeken.be.

Er worden in totaal 50 boeken bekroond. Kans genoeg dus.


Foto: Schaatsers Poepjes en Van der Zee aan de start, Nationaal Archief / Spaarnestad Photo

Nieuwe catalogus is verschenen


22 september 2015

De nieuwe catalogus The Best Dutch Book Designs 2014 De Best Verzorgde Boeken is te koop. Het is een mooi openvallend, robuust kleinood geworden. In 612 pagina’s worden de 33 bekroonde boeken in woord en beeld gepresenteerd. Het boek werd ontworpen door het jonge ontwerpersduo Haller Brun (Sonja Haller en Pascal Brun).


Zij besloten het totale binnenwerk van alle 33 boeken op postzegelformaat weer te geven, waardoor het ritme van de boeken in één oogopslag duidelijk wordt. Zo ontstaat een filmisch effect. Een mooi extra is de fotoreportage van Sonia Mangiapane van de boekenkasten van de makers van De Best Verzorgde Boeken.


Het boek kon tot stand komen dankzij inzet van een groot aantal grafische bedrijven, waaronder vijf drukkers en drie afwerkers. Het papier werd ter beschikking gesteld door Antalis en Arctic Paper Benelux. L. van Heek Textiles leverde het materiaal voor de stofomslag.


Softcover € 29,50, ISBN 978 90 5965 289 7

 

Inschrijving gesloten

 

 

18 januari 2016

 

Op 4 maart volgt de bekendmaking van De Best Verzorgde Boeken 2015.

 

 

 

 

 

Foto: Sleëende kinderen voortgetrokken door auto, Nationaal Archief / Spaarnestad Fotoarchief 

 

Waar? In het Stedelijk

 

10 september 2015

Sinds zaterdag 5 september is zij weer te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, de jaarlijkse selectie Best Verzorgde Boeken. Ditmaal gaat het om de keuze van de vakjury uit de boekenproductie van het jaar 2014. De expositie zal duren tot en met  zondag 25 oktober.

 

De Best Verzorgde Boeken in deze expositie kunnen door het publiek in de hand genomen worden en doorgebladerd. Daarnaast zijn op beeldscherm alle boeken te zien die voor de jurering in januari ingezonden waren – een primeur.

 

Gedurende de expositie is het overgrote deel van de Best Verzorgde Boeken te koop in de winkel van het Stedelijk Museum.

 

[foto Stedelijk Museum / Gert Jan van Rooij]

Esther Scholten nieuwe directeur

 

8 september 2015

Esther Scholten wordt de nieuwe directeur van Stichting De Best Verzorgde Boeken. Zij is de opvolger van Just Enschedé, die deze functie 18 jaar bekleed heeft. In 1998 was hij betrokken bij de totstandkoming van de stichting, waarin brancheorganisaties uit de wereld van uitgeverij, drukkerij en grafisch ontwerp samenwerken. In die periode is het aantal exposities van de jaarlijkse Best Verzorgde Boekenselecties in binnen- en buitenland gestaag toegenomen.


Het directeurschap van De Best Verzorgde Boeken is een parttime functie. De aantredende directeur Esther Scholten (1970) zal haar huidige werk – het promoten van het boek, het boekenbezit en het lezen - bij de Stichting CPNB combineren met de directeursfunctie. Haar kennis van boekpromotie kan zij in deze nieuwe rol combineren met haar ervaring als kunsthistorica.


Zij verheugt zich om de betekenis van De Best Verzorgde Boeken – juist dankzij het digitale tijdperk – te consolideren en nog groter te maken. “De Best Verzorgde Boeken moet zorgen voor inspiratie van de boekverzorgers. En de relevantie onderstrepen waarom er überhaupt nog boeken gemaakt moeten worden. Natuurlijk, een bekroning betekent achteraf erkenning van creativiteit en hard werk. Een keurmerk van gelijkgestemden. Maar mijn droom zou zijn als de makers van nu en de toekomst ook van tevoren alles op alles zetten om een bekroning binnen te halen. Gewoon, omdat zij het mooiste boek willen maken.”

Alice in het mooiste boekomslag

10 maart 2015

Alice in Wonderland / Alice in Spiegelland is niet alleen een van De Best Verzorgde Boeken van 2014, het steekt ook in het mooiste boekomslag van het jaar. Dat is althans de uitslag van de verkiezing van het mooiste boekomslag van 2014, afgelopen januari. Illustrator Floor Rieder en ontwerper Suzanne Nuis tekenden voor het uiterlijk van het boek, een uitgave van Gottmer, Haarlem.

 

Libris, de inkoopcombinatie van een honderdtal zefstandige boekwinkels, was de organisator van deze verkiezing. Lezers konden kiezen uit 15 omslagen, genomineerd door boekverkopers. Er werden ruim 4.000 stemmen uitgebracht.

 

In de jaren 2001 tot 2010 organiseerde Stichting De Best Verzorgde Boeken samen met Boekblad jaarlijks de verkiezing van Het Mooiste Boekomslag. Daarna heeft Libris het stokje overgenomen.

De beste van de beste in Leipzig

2 maart 2015

Boeken op het terrein van kunst, fotografie en architectuur komen steeds internationaler tot stand. Zo was de Goldene Letter, de hoofdprijs van de internationale boekjurering Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, voor het boek Untitled (September Magazine) van de kunstenaar Paul Elliman, mede uitgegeven door Roma Publications in Amsterdam.

 

Dit boek geraakte op de jurytafel in Leipzig als een van de best verzorgde boeken van 2013 in Brussel en Wallonië. Ook vielen twee van de Nederlandse Best Verzorgde Boeken van 2014 in Leipzig in de prijzen.

 

Een zilveren medaille was er voor het fotoboek Sequester van Awoiska van der Molen (uitgave Fw:Books, ontwerp Hans Gremmen). En een bronzen medaille kende de vakjury toe aan New horizons van Bruno van den Elshout, die een jaar lang vanaf een dak de Noordzee fotografeerde (uitgave The Eriskay Connection, ontwerp Rob van Hoesel).

 

De zevenhoofdige jury beoordeelde 585 boeken uit 30 landen. De prijsuitreiking vindt 13 maart plaats op de Leipziger Buchmesse.

 

De Best Verzorgde Boeken 2014

27 februari 2015

De Best Verzorgde Boeken van 2014 zijn vandaag bekend geworden.

 

Wie kozen? Een jury bestaande uit Hans Bockting (grafisch ontwerper, Amsterdam), Carolien Glazenburg (conservator Stedelijk Museum Amsterdam), Bregitta Kramer (begeleider grafische producties, handboekbinder, docent grafische technieken, Diemen), Joris Kritis (grafisch ontwerper, Brussel) en Astrid Vorstermans (uitgever Valiz, Amsterdam). Boeken waarbij een van de juryleden betrokken was, werden voor uitverkiezing voorgedragen door een schaduwjury bestaande uit oud-juryleden van De Best Verzorgde Boeken.

 

Waaruit kozen zij? Uit 298 boeken verschenen in 2014, ingezonden door betrokken uitgevers, opdrachtgevers, grafisch ontwerpers en productiebedrijven.

 

Wat kozen zij? 33 boeken die naar hun oordeel zich doorslaggevend onderscheiden op het terrein van hun redactie, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze en grafisch-technische productie.

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2014

u = uitgever  o = ontwerper  p = productie 

 

 

Lewis Carroll – Alice in Wonderland / Alice in Spiegelland, met illustraties van Floor Rieder

u Gottmer  o Suzanne Nuis  p Printsupport4U

 

Mattie Boom, Hans Rooseboom – Modern Times. Photography in the 20th century

u Rijksmuseum, Amsterdam  o Irma Boom  p Lecturis (Gerrie van Beek) / Lecturis / Patist, Van Waarden

 

Harold Strak, Willem van Zoetendaal – FRIET speciaal

u Bureau Monumenten & Archeologie Amsterdam, Van Zoetendaal Publishers  o Willem van Zoetendaal  p Harold Strak / robstolk / Agia & Lith

 

Bart Moeyaert – De gans en zijn broer, met illustraties van Gerda Dendooven

u Querido Kinderboeken  o Gert Dooreman  p Uccello Grafico / Ten Brink / Abbringh

 

Eric-Jan Pleijster, Cees van der Veeken (LOLA Landscape Architects) – Dijken van Nederland

u nai010 uitgevers  o Koehorst in 't Veld  p NPN drukkers / Abbringh

 

Bette Westera – Doodgewoon, met illustraties van Sylvia Weve

u Gottmer  o Bockting Ontwerpers  p Eurasia (China)

 

 

 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2014

u = uitgever  o = ontwerper  p = productie

 

 

Herman Koch – Het diner

u Ambo | Anthos  o Roald Triebels  p Mat-Zet, Uccello Grafico / Wilco

 

Jaap Scholten – Horizon City

u AFdH Uitgevers  o Martien Frijns  p Lecturis / Stronkhorst Boekbinders

 

Awoiska van der Molen – Sequester

u Fw:Books  o Hans Gremmen  p Harold Strak / Lecturis / Handboekbinderij Geertsen

 

Bruno van den Elshout – New Horizons

u The Eriskay Connection  o Rob van Hoesel  p Colour & Books / Lenoirschuring / Buchbinderei Burkhardt (CH)

 

Whispers. Ulay on Ulay

u Valiz  o Haller Brun  p Colorset / die Keure (B) / Van Mierlo

 

Émeric Lhuisset – Maydan. Hundred portraits

u Paradox, YdocPublishing, André Frère Éditions (F)  o Pierre Rousteau  p Colour & Books / Rodi Rotatiedruk / Hexspoor 


 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2014

u = uitgever  o = ontwerper  p = productie

 

 

Bieke Depoorter – I am about to call it a day

u Edition Patrick Frey (CH), Hannibal Publishing (B)  o Mevis & Van Deursen  p robstolk / Agia & Lith

 

New urban configurations

u Delft University Press  o Hans Gremmen, Ayumi Higuchi  p Wilco

 

Sergison Bates Architects, Von Ballmoos Krucker, Werner Neuwirth – Drei Haüser in Wien

u Park Books (CH)  o Joost Grootens, Silke Koeck  p Marc Gijzen / Lecturis / Patist

 

Anjes Gesink – Vogels huilen niet. Klein vogelleed in de grote stad

u Lecturis  o Kristin Metho  p Lecturis / Patist

 

Kinderprenten, volksprenten, centsprenten, schoolprenten

u Vantilt  o Piet Gerards Ontwerpers  p Èpos Press / Abbringh

 

Frederike Huygen – Schrofer sketches

u Lecturis  o Studio Joost Grootens (Joost Grootens met Silke Koeck, Dimitri Jeannottat)  p Lecturis / Patist 


DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2014

u = uitgever  o = ontwerper  p = productie

 

 

Frederike Huygen – Lex Reitsma. 196 affiches voor De Nederlandse Opera

u Lex Reitsma, nai010 uitgevers  o Lex Reitsma  p Mart.Spruijt / Cahier & Stanswerk

 

Marta Kuzma (samenst.) – Big signlittle building

u Office for Contemporary Art Norway, Buchhandlung Walther König  o Hans Gremmen  p Lecturis

 

Freek Lomme, Joan van Barneveld – Into longing, vast rock

u Onomatopee  o Geoffrey Brusatto  p Lecturis / Patist 

 

Anouk Kruithof, Freek Lomme, Christof Nüssli (samenst.) – The Bungalow

u Onomatopee  o Christof Nüssli  p Lecturis

 

Elisa van Joolen – 11" x 17"

u Onomatopee  o Our Polite Society (Matthias Kreutzer, Jens Schildt)  p Lecturis / Patist

 

Hans Ibelings, Yurr Rozenberg, René de Wit – Proyecto Roble

u Van Helvoirt Pensioen  o YURR Grafisch Ontwerp  p Pixelink (Felix Bisschoff) / Drukkerij Tielen / Handboekbinderij Geertsen

 

 

 


DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2014

u = uitgever  o = ontwerper  p = productie

 

 

Willem van Zoetendaal – Johan van der Keuken. Mise au jour

u Van Zoetendaal Publishers  o Willem van Zoetendaal  p Harold Strak / Trifolio (I) / Hexspoor

 

Jean Segui, Élodie Boyer – Ligne B. Invitation au Havre

u Éditions Non Standard (F)  o Patrick Doan  p Lenoirschuring / Patist, J. Voetelink & Zoon 

 

Tammo Schuringa, Karien Wienga (samenst.) – Kon makandra. Amsterdam-Paramaribo, Paramaribo-Amsterdam

u Gerrit Rietveld Academie  o Niessen & de Vries (Esther de Vries)  p Marc Gijzen / Mart.Spruijt / Stronkhorst Boekbinders

 

Pieter-Paul van Laake – urenboek

u Het 7 dal  o Brigitte Slangen  p All-Print / Coers & Roest / Hendricks & Lützenkirchen (D)

 

Melle Hammer – LaLaLa

u Perdu i.s.m. tijdschrift Terras  o Melle Hammer  p Raddraaier / Patist

 

 

 

 

 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2014

u = uitgever  o = ontwerper  p = productie

 

 

Asger Jorn. The secret of art

u Cobra museum voor moderne kunst  o Niessen & de Vries (Richard Niessen)  p Zwaan Printmedia / Agia & Lith 

 

Jan Boterman – Zocherstraat 27-3. Geschiedenis en herinneringen 1946-1963

u Uitgeverij Bovenkomen  o Jan Boterman  p Sander Pinkse Boekproductie, Lex Reitsma / Pantheon drukkers

 

Alex Farrar – The 'Suit'

u 7.45 Books  o Barbara Iwanicka, Linda Beumer  p The Tetley (UK), Amsterdams Grafisch Atelier

 

Arna Mackic – Mortal cities forgotten monuments

u Arna Mackic  o Bas Koopmans, Oliver Modosch  p Zwaan Printmedia / Agia & Lith

 

 

 

 

 

 

De Best Verzorgde Boeken 2014 wordt mogelijk gemaakt door Antalis, Almere, BNO/Pictoright, Amsterdam en L. van Heek Textiles, Losser