Inschrijving geopend!

 

 

23 november 2015

Deze winter kan je tot woensdag 6 januari 2016 boeken insturen voor een Nederlands-Vlaamse feesteditie van de Best Verzorgde Boeken 2015.


In het kader van het gezamenlijk Gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016 slaan de Stichting Best Verzorgde Boeken en de Vlaamse Uitgevers Vereniging eenmalig de handen in elkaar. Vijf kundige juryleden uit Nederland en Vlaanderen  zullen zich over de inzendingen buigen en een jaarselectie van laureaten samenstellen.


De winnaars zijn tegelijk de Nederlandse-Vlaamse inzending naar de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, de internationale schoonheidswedstrijd van het boek. Nadien zal het Stedelijk Museum Amsterdam de Best Verzorgde Boeken 2015 exposeren. 


Inschrijven kan hier. Inschrijven voor Vlaamse boeken kan via www.bestverzorgdeboeken.be.

Er worden in totaal 50 boeken bekroond. Kans genoeg dus.


Foto: Schaatsers Poepjes en Van der Zee aan de start, Nationaal Archief / Spaarnestad Photo

Nieuwe catalogus is verschenen


22 september 2015

De nieuwe catalogus The Best Dutch Book Designs 2014 De Best Verzorgde Boeken is te koop. Het is een mooi openvallend, robuust kleinood geworden. In 612 pagina’s worden de 33 bekroonde boeken in woord en beeld gepresenteerd. Het boek werd ontworpen door het jonge ontwerpersduo Haller Brun (Sonja Haller en Pascal Brun).


Zij besloten het totale binnenwerk van alle 33 boeken op postzegelformaat weer te geven, waardoor het ritme van de boeken in één oogopslag duidelijk wordt. Zo ontstaat een filmisch effect. Een mooi extra is de fotoreportage van Sonia Mangiapane van de boekenkasten van de makers van De Best Verzorgde Boeken.


Het boek kon tot stand komen dankzij inzet van een groot aantal grafische bedrijven, waaronder vijf drukkers en drie afwerkers. Het papier werd ter beschikking gesteld door Antalis en Arctic Paper Benelux. L. van Heek Textiles leverde het materiaal voor de stofomslag.


Softcover € 29,50, ISBN 978 90 5965 289 7

Waar? In het Stedelijk

 

10 september 2015

Sinds zaterdag 5 september is zij weer te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, de jaarlijkse selectie Best Verzorgde Boeken. Ditmaal gaat het om de keuze van de vakjury uit de boekenproductie van het jaar 2014. De expositie zal duren tot en met  zondag 25 oktober.

 

De Best Verzorgde Boeken in deze expositie kunnen door het publiek in de hand genomen worden en doorgebladerd. Daarnaast zijn op beeldscherm alle boeken te zien die voor de jurering in januari ingezonden waren – een primeur.

 

Gedurende de expositie is het overgrote deel van de Best Verzorgde Boeken te koop in de winkel van het Stedelijk Museum.

 

[foto Stedelijk Museum / Gert Jan van Rooij]

Esther Scholten nieuwe directeur

 

8 september 2015

Esther Scholten wordt de nieuwe directeur van Stichting De Best Verzorgde Boeken. Zij is de opvolger van Just Enschedé, die deze functie 18 jaar bekleed heeft. In 1998 was hij betrokken bij de totstandkoming van de stichting, waarin brancheorganisaties uit de wereld van uitgeverij, drukkerij en grafisch ontwerp samenwerken. In die periode is het aantal exposities van de jaarlijkse Best Verzorgde Boekenselecties in binnen- en buitenland gestaag toegenomen.


Het directeurschap van De Best Verzorgde Boeken is een parttime functie. De aantredende directeur Esther Scholten (1970) zal haar huidige werk – het promoten van het boek, het boekenbezit en het lezen - bij de Stichting CPNB combineren met de directeursfunctie. Haar kennis van boekpromotie kan zij in deze nieuwe rol combineren met haar ervaring als kunsthistorica.


Zij verheugt zich om de betekenis van De Best Verzorgde Boeken – juist dankzij het digitale tijdperk – te consolideren en nog groter te maken. “De Best Verzorgde Boeken moet zorgen voor inspiratie van de boekverzorgers. En de relevantie onderstrepen waarom er überhaupt nog boeken gemaakt moeten worden. Natuurlijk, een bekroning betekent achteraf erkenning van creativiteit en hard werk. Een keurmerk van gelijkgestemden. Maar mijn droom zou zijn als de makers van nu en de toekomst ook van tevoren alles op alles zetten om een bekroning binnen te halen. Gewoon, omdat zij het mooiste boek willen maken.”

Alice in het mooiste boekomslag

10 maart 2015

Alice in Wonderland / Alice in Spiegelland is niet alleen een van De Best Verzorgde Boeken van 2014, het steekt ook in het mooiste boekomslag van het jaar. Dat is althans de uitslag van de verkiezing van het mooiste boekomslag van 2014, afgelopen januari. Illustrator Floor Rieder en ontwerper Suzanne Nuis tekenden voor het uiterlijk van het boek, een uitgave van Gottmer, Haarlem.

 

Libris, de inkoopcombinatie van een honderdtal zefstandige boekwinkels, was de organisator van deze verkiezing. Lezers konden kiezen uit 15 omslagen, genomineerd door boekverkopers. Er werden ruim 4.000 stemmen uitgebracht.

 

In de jaren 2001 tot 2010 organiseerde Stichting De Best Verzorgde Boeken samen met Boekblad jaarlijks de verkiezing van Het Mooiste Boekomslag. Daarna heeft Libris het stokje overgenomen.

De beste van de beste in Leipzig

2 maart 2015

Boeken op het terrein van kunst, fotografie en architectuur komen steeds internationaler tot stand. Zo was de Goldene Letter, de hoofdprijs van de internationale boekjurering Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, voor het boek Untitled (September Magazine) van de kunstenaar Paul Elliman, mede uitgegeven door Roma Publications in Amsterdam.

 

Dit boek geraakte op de jurytafel in Leipzig als een van de best verzorgde boeken van 2013 in Brussel en Wallonië. Ook vielen twee van de Nederlandse Best Verzorgde Boeken van 2014 in Leipzig in de prijzen.

 

Een zilveren medaille was er voor het fotoboek Sequester van Awoiska van der Molen (uitgave Fw:Books, ontwerp Hans Gremmen). En een bronzen medaille kende de vakjury toe aan New horizons van Bruno van den Elshout, die een jaar lang vanaf een dak de Noordzee fotografeerde (uitgave The Eriskay Connection, ontwerp Rob van Hoesel).

 

De zevenhoofdige jury beoordeelde 585 boeken uit 30 landen. De prijsuitreiking vindt 13 maart plaats op de Leipziger Buchmesse.

 

De Best Verzorgde Boeken 2014

27 februari 2015

De Best Verzorgde Boeken van 2014 zijn vandaag bekend geworden.

 

Wie kozen? Een jury bestaande uit Hans Bockting (grafisch ontwerper, Amsterdam), Carolien Glazenburg (conservator Stedelijk Museum Amsterdam), Bregitta Kramer (begeleider grafische producties, handboekbinder, docent grafische technieken, Diemen), Joris Kritis (grafisch ontwerper, Brussel) en Astrid Vorstermans (uitgever Valiz, Amsterdam). Boeken waarbij een van de juryleden betrokken was, werden voor uitverkiezing voorgedragen door een schaduwjury bestaande uit oud-juryleden van De Best Verzorgde Boeken.

 

Waaruit kozen zij? Uit 298 boeken verschenen in 2014, ingezonden door betrokken uitgevers, opdrachtgevers, grafisch ontwerpers en productiebedrijven.

 

Wat kozen zij? 33 boeken die naar hun oordeel zich doorslaggevend onderscheiden op het terrein van hun redactie, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze en grafisch-technische productie.

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2014

u = uitgever  o = ontwerper  p = productie 

 

 

Lewis Carroll – Alice in Wonderland / Alice in Spiegelland, met illustraties van Floor Rieder

u Gottmer  o Suzanne Nuis  p Printsupport4U

 

Mattie Boom, Hans Rooseboom – Modern Times. Photography in the 20th century

u Rijksmuseum, Amsterdam  o Irma Boom  p Lecturis (Gerrie van Beek) / Lecturis / Patist, Van Waarden

 

Harold Strak, Willem van Zoetendaal – FRIET speciaal

u Bureau Monumenten & Archeologie Amsterdam, Van Zoetendaal Publishers  o Willem van Zoetendaal  p Harold Strak / robstolk / Agia & Lith

 

Bart Moeyaert – De gans en zijn broer, met illustraties van Gerda Dendooven

u Querido Kinderboeken  o Gert Dooreman  p Uccello Grafico / Ten Brink / Abbringh

 

Eric-Jan Pleijster, Cees van der Veeken (LOLA Landscape Architects) – Dijken van Nederland

u nai010 uitgevers  o Koehorst in 't Veld  p NPN drukkers / Abbringh

 

Bette Westera – Doodgewoon, met illustraties van Sylvia Weve

u Gottmer  o Bockting Ontwerpers  p Eurasia (China)

 

 

 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2014

u = uitgever  o = ontwerper  p = productie

 

 

Herman Koch – Het diner

u Ambo | Anthos  o Roald Triebels  p Mat-Zet, Uccello Grafico / Wilco

 

Jaap Scholten – Horizon City

u AFdH Uitgevers  o Martien Frijns  p Lecturis / Stronkhorst Boekbinders

 

Awoiska van der Molen – Sequester

u Fw:Books  o Hans Gremmen  p Harold Strak / Lecturis / Handboekbinderij Geertsen

 

Bruno van den Elshout – New Horizons

u The Eriskay Connection  o Rob van Hoesel  p Colour & Books / Lenoirschuring / Buchbinderei Burkhardt (CH)

 

Whispers. Ulay on Ulay

u Valiz  o Haller Brun  p Colorset / die Keure (B) / Van Mierlo

 

Émeric Lhuisset – Maydan. Hundred portraits

u Paradox, YdocPublishing, André Frère Éditions (F)  o Pierre Rousteau  p Colour & Books / Rodi Rotatiedruk / Hexspoor 


 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2014

u = uitgever  o = ontwerper  p = productie

 

 

Bieke Depoorter – I am about to call it a day

u Edition Patrick Frey (CH), Hannibal Publishing (B)  o Mevis & Van Deursen  p robstolk / Agia & Lith

 

New urban configurations

u Delft University Press  o Hans Gremmen, Ayumi Higuchi  p Wilco

 

Sergison Bates Architects, Von Ballmoos Krucker, Werner Neuwirth – Drei Haüser in Wien

u Park Books (CH)  o Joost Grootens, Silke Koeck  p Marc Gijzen / Lecturis / Patist

 

Anjes Gesink – Vogels huilen niet. Klein vogelleed in de grote stad

u Lecturis  o Kristin Metho  p Lecturis / Patist

 

Kinderprenten, volksprenten, centsprenten, schoolprenten

u Vantilt  o Piet Gerards Ontwerpers  p Èpos Press / Abbringh

 

Frederike Huygen – Schrofer sketches

u Lecturis  o Studio Joost Grootens (Joost Grootens met Silke Koeck, Dimitri Jeannottat)  p Lecturis / Patist 


DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2014

u = uitgever  o = ontwerper  p = productie

 

 

Frederike Huygen – Lex Reitsma. 196 affiches voor De Nederlandse Opera

u Lex Reitsma, nai010 uitgevers  o Lex Reitsma  p Mart.Spruijt / Cahier & Stanswerk

 

Marta Kuzma (samenst.) – Big signlittle building

u Office for Contemporary Art Norway, Buchhandlung Walther König  o Hans Gremmen  p Lecturis

 

Freek Lomme, Joan van Barneveld – Into longing, vast rock

u Onomatopee  o Geoffrey Brusatto  p Lecturis / Patist 

 

Anouk Kruithof, Freek Lomme, Christof Nüssli (samenst.) – The Bungalow

u Onomatopee  o Christof Nüssli  p Lecturis

 

Elisa van Joolen – 11" x 17"

u Onomatopee  o Our Polite Society (Matthias Kreutzer, Jens Schildt)  p Lecturis / Patist

 

Hans Ibelings, Yurr Rozenberg, René de Wit – Proyecto Roble

u Van Helvoirt Pensioen  o YURR Grafisch Ontwerp  p Pixelink (Felix Bisschoff) / Drukkerij Tielen / Handboekbinderij Geertsen

 

 

 


DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2014

u = uitgever  o = ontwerper  p = productie

 

 

Willem van Zoetendaal – Johan van der Keuken. Mise au jour

u Van Zoetendaal Publishers  o Willem van Zoetendaal  p Harold Strak / Trifolio (I) / Hexspoor

 

Jean Segui, Élodie Boyer – Ligne B. Invitation au Havre

u Éditions Non Standard (F)  o Patrick Doan  p Lenoirschuring / Patist, J. Voetelink & Zoon 

 

Tammo Schuringa, Karien Wienga (samenst.) – Kon makandra. Amsterdam-Paramaribo, Paramaribo-Amsterdam

u Gerrit Rietveld Academie  o Niessen & de Vries (Esther de Vries)  p Marc Gijzen / Mart.Spruijt / Stronkhorst Boekbinders

 

Pieter-Paul van Laake – urenboek

u Het 7 dal  o Brigitte Slangen  p All-Print / Coers & Roest / Hendricks & Lützenkirchen (D)

 

Melle Hammer – LaLaLa

u Perdu i.s.m. tijdschrift Terras  o Melle Hammer  p Raddraaier / Patist

 

 

 

 

 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2014

u = uitgever  o = ontwerper  p = productie

 

 

Asger Jorn. The secret of art

u Cobra museum voor moderne kunst  o Niessen & de Vries (Richard Niessen)  p Zwaan Printmedia / Agia & Lith 

 

Jan Boterman – Zocherstraat 27-3. Geschiedenis en herinneringen 1946-1963

u Uitgeverij Bovenkomen  o Jan Boterman  p Sander Pinkse Boekproductie, Lex Reitsma / Pantheon drukkers

 

Alex Farrar – The 'Suit'

u 7.45 Books  o Barbara Iwanicka, Linda Beumer  p The Tetley (UK), Amsterdams Grafisch Atelier

 

Arna Mackic – Mortal cities forgotten monuments

u Arna Mackic  o Bas Koopmans, Oliver Modosch  p Zwaan Printmedia / Agia & Lith

 

 

 

 

 

 

De Best Verzorgde Boeken 2014 wordt mogelijk gemaakt door Antalis, Almere, BNO/Pictoright, Amsterdam en L. van Heek Textiles, Losser

Speciale selectie in Museum Gouda

16 februari 2015

Vanaf 17 februari is in Museum Gouda de expositie Uitgelezen te zien. Het is een expositie over boekdrukkunst, boeken en lezen in de vorm van vier uiteenlopende presentaties. Drie daarvan zijn historisch van aard, de vierde stelt de toekomst van het boek aan de orde.

 

Gastconservator Petra Luijkx (Museum Meermanno, Den Haag) is de mening toegedaan dat de toekomst is aan het goed verzorgde / ontworpen / uitgevoerde boek. Ze onderbouwt die stelling door een dertigtal boeken te tonen die sinds het jaar 2000 bij De Best Verzorgde Boeken zijn uitverkozen.

 

Deze selectie uit veertien Best Verzorgde Boekenselecties werd op haar uitnodiging uitgekozen door een speciaal samengestelde jury (foto: Frank Jansen, Rijswijk).

 

De expositie loopt tot en met 17 mei. Voor nadere informatie, ook over het randprogramma, zie www.museumgouda.nl. 

 

Exposities De Best Verzorgde Boeken 2013

15 februari 2015

Op vrijdag 27 februari wordt bekend welke De Best Verzorgde Boeken van 2014 zijn. De Best Verzorgde Boeken van 2013 zijn momenteel nog te zien in Museum Meermanno | Huis van het Boek, Den Haag (verlengd t/m 17 mei) en bij drukkerij Lenoirschuring te Amstelveen.

 

Eerder was deze selectie op de volgende plaatsen te zien:

Leipzig, Leipziger Buchmesse, 13-16 maart 2014
Berlijn, TYPO Berlin, Haus der Kulturen der Welt, 15-17 mei 2014, als hoofdbestanddeel van The Best of Dutch Book Design

Berlijn, Nederlandse ambassade, 20 mei-20 juni 2014, als hoofdbestanddeel van The Best of Dutch Book Design (foto)
Frankfurt, Frankfurter Buchmesse, 8-12 oktober 2014, als onderdeel van Buchkunst International

Amsterdam, Stedelijk Museum, 25 oktober 2014-15 februari 2015
Wenen, Neue Hauptbücherei, 4 december 2014-7 februari 2015
Tokyo, Printing Museum, 29 november 2014-22 februari 2015, als onderdeel van World Book Design 2013-2014

 

 

 

Inzenden tot 7 januari 2015

5 december 2014

Sinds vandaag is de inschrijving voor De Best Verzorgde Boeken 2014 open. De termijn van inschrijving loopt tot 7 januari 2015.

 

Vijf kundige juryleden zullen zich over de inzendingen buigen en voor de 56ste maal een jaarselectie samenstellen. Die selectie is tegelijk de Nederlandse inzending naar Schönste Bücher aus aller Welt, de mondiale schoonheidswedstrijd voor het boek in Leipzig.

 

In de loop van 2015 zal het Stedelijk Museum Amsterdam de nieuwe keurcollectie exposeren. De Best Verzorgde Boeken van 2013 zijn daar nog te zien tot en met 15 februari.

 

Kansloos? Kom op, er zijn minimaal 30 en maximaal 33 uitverkiezingen te vergeven. Eens een Best Verzorgd Boek, altijd een Best Verzorgd Boek. Doe mee. En wel voor 7 januuari 2015. Inschrijven doe je  hier

 

Beeld: Boekwinkel, kleurenets door Willy Belinfante

Snuffel eraan in het Stedelijk

26 oktober 2014

Sinds gisteren is ze weer te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, de jaarlijkse verzameling Best Verzorgde Boeken. Drie speciale toonmeubels, ontworpen door Event Architectuur, staan opgesteld in een van de entreezalen van het vormgevingscircuit, dicht bij de vroegere ingang van het museum. Ditmaal tooien ze zich met een frisgele toon.

 

Verantwoordelijk voor deze selectie is een vakjury bestaande uit de grafisch ontwerpers Marlies Visser en Hans Bockting, uitgever Hanca Leppink en de drukwerkadviseurs Bregitta Kramer en Johan Holterman. Uit 309 inzendingen verkozen zij 33 boeken tot de Best Verzorgde van 2013.

IJzeren regel: museumbezoekers mogen niet aan de tentoongestelde kunstwerken komen. De Best Verzorgde Boeken vormen de uitzondering op deze regel. U bent van harte welkom de boeken aan te raken, op de hand te wegen, ja zelfs te besnuffelen.

 

De tentoonstelling is te zien tot en met 15 februari 2015. (Foto: Gert Jan van Rooij)

Nieuwe catalogus verschenen

25 oktober 2014

Bij de opening van de expositie van De Best Verzorgde Boeken 2013 in het Stedelijk Amsterdam is vandaag de nieuwe catalogus The Best Dutch Book Designs 2013 De Best Verzorgde Boeken verschenen. De 33 boeken tellende keurcollectie wordt in het boek in woord en beeld gepresenteerd.

Het boek werd ontworpen door de jonge Rotterdamse ontwerper Art Collart. Hij kwam op het idee aan elk uitverkozen boek een quote van een van de makers toe te voegen. Ook is er een kaleidoscopische beeldsectie gewijd aan de totstandkoming van een aantal van De Best Verzorgde Boeken.

Het boek kon tot stand komen dankzij inzet van een groot aantal grafische bedrijven, waaronder tien drukkers en vier afwerkingsbedrijven. Het papier werd ter beschikking gesteld door Antalis en Arctic Paper Benelux. L. van Heek Textiles leverde het materiaal voor de band die deze hardcover siert.       
  
Prijs van het boek: € 27,50, ISBN 978 90 5965 250 7.

 

Terug op toer: The Best of Dutch Book Design

25 april 2014

Na een onderbreking van een jaar gaat The Best of Dutch Book Design, expositie in de vorm van een reizende bibliotheek, weer op pad. Van 20 mei tot en met 20 juni is de expositie te zien in de Nederlandse ambassade in Berlijn. De bezoekers daar kunnen dan De Best Verzorgde Boeken van 2013 doorbladeren, aangevuld met een aantal sprekende uitverkiezingen uit afgelopen jaren. 

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, die de expositie bij zijn oprichting overnam van Premsela – Nederlands Instituut voor Design en Mode, besloot eind vorig jaar niet met de expositie verder te gaan. In overleg met onze partners BNO, Dutch Culture en het Nederlands Letterenfonds hebben wij daarop besloten de plaatsing in eigen hand te nemen. Onze dank gaat uit naar Het Nieuwe Instituut voor de in de tussentijd betoonde zorg.

Johannes Vermeerprijs voor Irma Boom

15 april 2014

De Johannes Vermeerprijs 2014, de staatsprijs voor de kunsten is toegekend aan Irma Boom voor haar "ongeëvenaarde verdiensten op het gebied van grafisch ontwerp".

De Johannes Vermeerprijs is een jaarlijkse prijs die dit jaar voor de zesde maal werd toegekend. Onder de eerdere winnaars bevinden zich Alex van Warmerdam, Erwin Olaf, Marlene Dumas en Rem Koolhaas. De jury stond dit jaar onder voorzitterschap van oud-minister Ernst Hirsch Ballin.

Irma Boom werd opgeleid aan de kunstacademie AKI in Enschede en heeft sinds 1991 haar eigen studio in Amsterdam. Eerder al werd zij de winnaar van de Gutenbergprijs van de stad Leipzig, alwaar zij ook al enkele malen in de prijzen viel bij de internationale boekjurering Schönste Bücher aus aller Welt. Sinds 1988 zijn maar liefst 47 van haar boeken door verschillende jury's uitverkozen bij de Best Verzorgde Boeken. Zoek op deze webpagina op Irma Boom en de Best Verzorgde Boeken van Irma Boom uit de laatste zeven jaar komen tevoorschijn. 

Eervolle vermelding voor Lucebert-boek

4 maart 2014

Aan Ik ben een gemankeerde saxofonist, het boek dat vorig jaar verscheen over de relatie van Lucebert met de jazzmuziek, is een eervolle vermelding toegekend bij Schönste Bücher aus aller Welt, de jaarlijkse internationale jurering van Best Verzorgde Boeken in Leipzig.

Het boek inventariseert de relatie tussen Lucebert en de jazzmuziek aan de hand van gedichten en beeldend werk van Lucebert, foto's, beschouwingen en twee cd's. Zelfs een overzicht van Luceberts collectie jazz- en bluesplaten is erin terug te vinden. Het boek verscheen onder redactie van Ben IJpma en Ben van Melick, werd vormgegeven door Piet Gerards Ontwerpers en uitgegeven door Huis Clos.

Gesticht in 1963, is Schönste Bücher aus aller Welt sinds 1991 de jaarlijkse internationale schoonheidswedstrijd voor het boek, georganiseerd door de Stiftung Buchkunst, Frankfurt/Leipzig.
Dit jaar werden Best Verzorgde Boekenselecties uit dertig landen aan de zevenhoofdige Leipziger jury voorgelegd. Daarbij waren de 33 Nederlandse Best Verzorgde Boeken, kort daarvoor door de nationale jury uitverkozen.

De Best Verzorgde Boeken 2013

21 februari 2014

Vandaag maken we de samenstelling bekend van de Best Verzorgde Boekenselectie van 2013.

Rond de jaarwisseling werden 309 boeken ter jurering ingezonden, tegen 305 een jaar eerder. De jury bestond dit jaar uit:
-  Hans Bockting, grafisch ontwerper, Bockting Ontwerpers, Amsterdam
-  Johan Holterman, drukwerkadviseur Graphiques, Nijmegen
-  Bregitta Kramer, begeleiding grafische producties, docent grafische technieken en handboekbinder, Diemen
-  Hanca Leppink, editor at large bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff, Amsterdam
-  Marlies Visser, grafisch ontwerper, Studio Marlies Visser, Haarlem

Hun keuze wordt hiernaast kort weergegeven en op onze homepage breder gepresenteerd. Later in het jaar zullen De Best Verzorgde Boeken 2013 te zien zijn in het Stedelijk Museum Amsterdam.
De Best Verzorgde Boeken 2013 wordt mogelijk gemaakt door Antalis (Almere), BNO/Pictoright (Amsterdam) en L. van Heek Textiles (Losser). 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN  2013


Koen Kleijn, Rob van Zoest (samenst.) – De grachten
van Amsterdam / The Canals of Amsterdam

ontwerp van Lex Reitsma voor Uitgeverij THOTH en Kunsthistorisch Bureau D’ARTS


Els Kloek (samenst.) – 1001 vrouwen uit de
Nederlandse geschiedenis

ontwerp van Irma Boom Office (Irma Boom, Julia Neller) voor Uitgeverij Vantilt


Jan Paul Schutten – Het raadsel van alles wat
leeft
, illustraties Floor Rieder

ontwerp van Tobias David voor Uitgeverij Gottmer

Irma Boom. The Architecture of the Book (gewone
en XXL-editie)

ontwerp van Irma Boom voor Uitgeverij Lecturis


Ilka en Andreas Ruby (samenst.) – MVRDV
Buildings

ontwerp van Studio Joost Grootens (Joost Grootens met Tine van Wel, Boris Meister, Slávka Pauliková) voor nai010 publishers


Koos Breukel – Me We

ontwerp van Sabine Verschueren voor Hannibal Publishing en Ydoc Publishing

DE BEST VERZORGDE BOEKEN  2013

 


Wigger Bierma, Astrid Vorstermans (samenst.) – Walter
Nikkels depicted / abgebildet / afgebeeld

ontwerp van Wigger Bierma, m.m.v. Ana Laura Campos, Walter Nikkels (band) voor Valiz en Tropen

Paul Auster – Bericht vanuit het innerlijk, vertaling Ronald Vlek

ontwerp van Studio Ron van Roon (Bart Rouwhorst), Nico Richter en Steven van der Gaauw voor Uitgeverij De Arbeiderspers

Frederike Huygen – Jurriaan Schrofer

ontwerp van Jaap van Triest en Karel Martens voor Valiz

Wijnanda Deroo – Rijks museum

ontwerp van Irma Boom en Sanne van de Goor voor Rijksmuseum Amsterdam, nai010 publishers

Kadir van Lohuizen – Vía PanAm. Exploring
Migration in the Americas

ontwerp van Heijdens Karwei voor Ydoc Publishing, Paradox

Anneke van Veen (samenst.) – Fotostudio Merkelbach.
Portretten 1913-1969

ontwerp van Typography, Interiority & Other Serious Matters voor Uitgeverij Komma/d’jonge Hond

 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN  2013


Joost van Bleiswijk / Kiki van Eijk. Co-Evolution

ontwerp van AB/C Anthon Beeke Collective (Mariola López Mariño) voor Uitgeverij Lecturis

Bart Moeyaert – Jij en ik en alle andere
kinderen. De verzamelde verhalen en kindergedichten

ontwerp van Herman Houbrechts (band) en Studio Cursief (Irma Hornman) voor Querido

Het werk van Cepezed in detail

ontwerp van Reynoud Homan i.s.m. Robbert Zweegman voor nai010 uitgevers

Eddy van Wessel – The Edge of Civilization

ontwerp van Bert de Jong voor edgeofcivilization.com

Henk Wildschut – Voedsel / Food

ontwerp van Robin Uleman, met speciale dank aan Sandra Rabenou, voor post editions

Ko Sliggers – Koken tussen vulkanen

ontwerp van Ko Sliggers voor Uitgeverij Loopvis


 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN  2013


Aleid Rensen – De verdwenen dierentuin. Mijn leven
met het Noorder Dierenpark

ontwerp van Staal & Duiker Ontwerpers (Koos Staal) voor Uitgeverij Lecturis

Suzanne Buchan, Jaap Guldemond, Marente Bloemheuvel (samenst.) – The Quay Brothers’ Universum

ontwerp van Joseph Plateau grafisch ontwerpers voor EYE Filmmuseum

Etgar Keret / Adam Ross / George Saunders / F. Scott Fitzgerald – verhalenreeks

ontwerp van Studio Ron van Roon voor Uitgeverij Podium

Ben van Melick (samenst.) – Theater Levano. Een
film en een boek over Chaim Levano

ontwerp van Piet Gerards Ontwerpers voor Huis Clos

Trinité & Lexicon. The typefaces designed by Bram de Does

ontwerp van Bram de Does voor Spectatorpers, De Buitenkant Publishers

Ben IJpma, Ben van Melick (samenst.) – Ik ben een
gemankeerde saxofonist. Lucebert & jazz

ontwerp van Piet Gerards Ontwerpers voor Huis Clos


 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN  2013


Leo Erken – Street. Eastern Europe and the former
Soviet Union 1987-2003

ontwerp van Svea Gustavs voor weiw publishers

Ineke Riem – Zeven pogingen om een geliefde te wekken

ontwerp van Nico Richter voor Uitgeverij De Arbeiderspers

Ellen Oostvogel (samenst.) – Honderduit Haag.
Haag Atletiek 1913-2013

ontwerp van Studio Koelewijn Brüggenwirth (Jeroen Koelewijn, Judith Brüggenwirth) voor Haag Atletiek

Els Kuijpers – and/or. on contradiction in the work
of Jan van Toorn. extended

ontwerp van Jan van Toorn en Mart Rozenbeek voor nai010 publishers

Freek Lomme, Kathrin Schlegel (samenst.) – Distillations.
Notes on Kathrin Schlegel’s Insertions in Public Space

ontwerp van Mind Design (Niels Schrader, Miriam Thijssen) voor Onomatopee

Ana Teixidó, Arthur Rosenfeld (samenst.) – A Love
Story. The Meekers

ontwerp van Art Collart voor Stichting Meekers


 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN  2013


Liter. Christelijk literair tijdschrift

ontwerp van Steven van der Gaauw voor Stichting Liter

Koos Staal – De krant van gisteren. Uitgelezen
hergebruik

ontwerp van Koos Staal voor Staal & Duiker Ontwerpers

Arno Nollen

ontwerp van Willy Clausen voor Slangen AdvocatenDe Best Verzorgde Boeken 2013 wordt mogelijk gemaakt door Antalis, Almere,
BNO/Pictoright, Amsterdam en L. van Heek Textiles, Losser

Meer exposities

20 februari 2014

Momenteel zijn De Best Verzorgde Boeken 2012 nog te zien in: 
Den Haag, Museum Meermanno | Huis van het Boek, 4 februari-11 mei 2014
Amstelveen, drukkerij Lenoirschuring, vanaf 1 februari 2014
Vroeger in dit jaar zijn De Best Verzorgde Boeken van 2012 al te zien geweest in:
Leipzig, Duitsland, Leipziger Buchmesse, 14-17 maart
Buenos Aires, Argentinië, Feria del Libro, 23 april-13 mei, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds
Matosinhos, Portugal, Quadra Gallery, 21 mei-23 juni, op uitnodiging van ESAD, de kunstacademie in de regio Oporto
Taipei, Taiwan, Garden City Space of Art, 13 juli-4 augustus, georganiseerd door Tien Tien Circle Creatives (foto)
Amsterdam, Stedelijk Museum, 14 september-27 oktober
Frankfurt, Duitsland, Frankfurter Buchmesse, 9-13 oktober, als onderdeel van Buchkunst International
Wenen, Oostenrijk, Neue Hauptbücherei, 3 december 2013-8 februari 2014
Tokyo, Japan, Toppan Printing Museum, 30 november 2013-2 maart 2014, als onderdeel van World Book Design 2012-2013