edition get last edition getYear after get yearafter edition get_all_news_by_locale Nieuws - De Best Verzorgde Boeken

 

Inschrijving gesloten

 

De inzending voor De Best Verzorgde Boeken 2016 is gesloten.


De jurering vindt plaats op 26 en 27 januari door ontwerpers Yolanda Huntelaar en Remco van Bladel, Freek Kuin (creatief directeur drukker robstolk), Eelco van Welie (directeur nai010 uitgevers) en Carolien Glazenburg (conservator grafische vormgeving Stedelijk Museum Amsterdam).


Op uiterlijk 3 maart  worden De Best Verzorgde Boeken 2016 bekendgemaakt.


En de Best Verzorgde Boeken van 2017? De inschrijving daarvoor zal tegen het eind van het jaar opengaan. Interesse om mee te doen? Stuur dan een mail naar
info@bestverzorgdeboeken.nl en wij zenden je een herinneringsmail als de inschrijving geopend is.  

 

Inschrijving geopend!

 

 

1 december 2016

 

Tot en met vrijdag 7 januari 2017 kunnen uitgevers, ontwerpers, drukkers, binders, lithografen, auteurs, kunstenaars, academiestudenten en andere boekenmakers boeken (gemaakt in 2016) insturen. Uit de inzendingen selecteert een vakjury De Best Verzorgde Boeken 2016. Maximaal 33 boeken krijgen dit keurmerk. Ook digitale boeken kunnen worden ingediend.

 

Aan welke eisen moet mijn boek voldoen? Hoe hoog is het inschrijfgeld? De antwoorden staan in de reglementen.

 

De Best Verzorgde Boeken 2016 worden ingezonden naar de internationale jurering in Leipzig. De Nederlandse en de internationale selectie zullen op 3 maart bekendgemaakt worden. In het najaar wijdt het Stedelijk Museum Amsterdam een expositie aan de Nederlanse bekroningen.

 

Alle inzendingen worden niet alleen beoordeeld door een vakjury maar ook door een jury van studenten van vijf Nederlandse academies. Hun selectie komt te staan op de studentenwebsite en zal een eigen catalogus krijgen.

 

Inschrijven kan hier.
Migration, 2015, Lynne Leegte. Foto: Gert Jan van Rooij

 

Shanghai - Beijing - Moskou

 

 

27 september 2016

 

De selectie Nederlandse en Vlaamse Best Verzorgde Boeken gaat de wereld over. Afgelopen tijd is de selectie tentoongesteld op de Shanghai Book  Fair (eind augustus) en op het Russische Boek Festival 'Zhar-Kniga' (19 t/m 25 september). Deze week zijn de boeken nog te zien tijdens de Beijing Design Week.

Vaak nodigt de organiserende instelling Nederlandse ontwerpers uit om een presentatie, workshop of lezing te geven. In Shanghai waren Thomas Castro (LUST) en Titus Knegtel (winnaar Gouden Letter Schönste Bücher aus aller Welt 2016) te gast. In Moskou gaven Haico Beukers en Marga Scholma acte de présence.


Foto: Moskou inspecteert De Best Verzorgde Boeken van Nederland en Vlaanderen

 

Studenten en De Best Verzorgde Boeken

 

 

5 september 2016

 

Om de uitwisseling tussen toekomstige boekmakers en de reeds gevestigde orde op gang te brengen zijn er vanaf dit jaar twee dingen ingesteld.

 

Ten eerste is de inschrijving voor studenten gratis. De boeken die studenten zelf gemaakt hebben worden onderdeel van het totaal aantal inzendingen. En worden dus op dezelfde manier beoordeeld door de vakjury.

 

Ten tweede is er vanaf dit jaar een studentenjury (met 5 leden) die volgens exact dezelfde lijnen als de vakjury werkt. In de tentoonstelling is de selectie in een fotoloop op scherm te zien.

 

Dit jaren bestond de studentenjury uit:

Fay Asselbergs (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag)

Barbara Bártková (Rietveld Academie)

Dieuwertje Luitse (ArtEZ),

Josse Pyl (Werkplaats Typografie, Arnhem)

Victor Van Wassenhove (Sint-Lucas, Gent)

 

 

 

Het juryrapport van de studenten heeft zijn neerslag gevonden in een catalogus, gemaakt door Floor Weijs en Sander Molenaar van ArtEZ. En in een website, gemaakt door Lieke de Blank en Bernd de Ridder van ArtEZ. Zie bovenstaand menu.
De catalogus is via printing on demand te bestellen bij Bol.

Catalogus door Irma Boom verkrijgbaar

 

 

2 september 2016

 

De nieuwe catalogus The Best  Book Designs from the Netherlands and Flanders 2015 | De Best Verzorgde Boeken van Nederland en Vlaanderen is er!

 

Het is een echte Irma Boom geworden: krachtig in zijn eenvoud. Het boek voelt opmerkelijk lekker aan door het gekozen papier (IBO ONE 60 grs) en valt goed open. In 256 pagina’s worden 50 bekroonde boeken (33 NL en 17 VL) in woord en beeld gepresenteerd.


Irma Boom heeft speciaal voor deze uitgave een manifest geschreven waarin zij zich opnieuw als een gepassioneerd ambassadeur voor het papieren boek opstelt.

 

Het boek kon tot stand komen dankzij inzet van drukkerij Tielen, binderij Patist en Hexspoor. Het papier werd ter beschikking gesteld door Igepa Nederland.


Softcover € 29,50 | ISBN 978 90 5965 393 1 | 256 p. | 173 x 238 mm

Nederlands-Vlaamse selectie in Stedelijk

 

 

2 september 2016

 

Het culturele seizoen is weer begonnen en De Best Verzorgde Boeken is van de partij. Het Stedelijk Museum stelt sinds enkele dagen de bekroningen van De Best Verzorgde Boeken tentoon. De boeken zijn daarbij op de hand te bekijken.

 

Dit jaar betreft het een bijzondere editie: naast 33 NL boeken zijn er 17 VL boeken geselecteerd door een NL-VL jury. Deze gezamenlijke jurering is opgezet in het kader van het NL-VL gastlandschap op  de Frankfurter Buchmesse. De expositie loopt tot en met zondag 30 oktober.

 

Vanmiddag is de uitreiking in het Stedelijk waarbij de bedenkers, uitgevers, ontwerpers, lithografen, drukkers en binders van de  50 boeken hulde wordt gebracht. Zij krijgen de catalogus die dit jaar door Irma Boom is vormgegeven. Catalogus en boeken zijn te koop in de museumwinkel.

 

Voorafgaand aan de uitreiking vindt de eerste Just Enschedé Salon plaats: een jaarlijks inhoudelijk gesprek over de boekverzorging van nu. Vanmiddag staan verschillen en overeenkomsten tussen de NL en VL (boek)cultuur centraal.

 

[foto Stedelijk Museum / Gert Jan van Rooij]

4 prijzen inclusief hoofdprijs in Leipzig


7 maart 2016

 


Uit bijna 600 inzendingen uit 32 landen heeft de internationale jury van Schönste Bücher aus aller Welt de Nederlands-Vlaamse selectie van De Best Verzorgde Boeken 2015 vier prijzen toegekend waaronder de hoofdprijs, de Gouden Letter. Die gaat naar Other Evidence: Blindfold (uitgave en ontwerp Titus Knegtel; drukkerij Tielen).De Zilveren medaille kent de jury toe aan Brick van Jan Peter Wingender (uitgave Architectura & Natura; ontwerp Studio Joost Grootens; drukkerij robstolk®, Boekbinderij Van Waarden). Het Meest Geloofde Sprookje van De Vormforensen (uitgave De Vormforensen; ontwerp De Vormforensen en Lyanne Tonk; drukkerij Tielen, boekbinderij Abbringh) krijgt de Bronzen medaille. Een Eervolle vermelding verleent de jury aan Taking off. Henry my neighbor van Mariken Wessels (uitgave Art Paper Editions; ontwerp Mariken Wessels, Jurgen Maelfeyt; Die Keure, Binderij Hexspoor).

 

 

 

Andere Nederlandse Best Verzorgde Boeken die eerder de Gouden Letter hebben gewonnen waren:

*Ed de Heer (samenst.) - Jakob Demus. The Complete Graphic Work 1983-2005, Hercules Segers Stichting; ontwerp: Marie-Cécile Noordzij, productie: Thoben Offset / De Distelkamp (2006)

*Malkit Shoshan – Atlas of Conflict, 010 Uitgevers; ontwerp Studio Joost Grootens , productie: Lecturis en Boekbinderij Abbringh (2011)

 


De internationale jury Schönste Bücher aus aller Weltkent de volgende prijzen: 1 Gouden Letter, 1 Gouden medaille, 2 Zilveren medailles, 5 Bronzen medailles en 5 Eervolle vermeldingen.

De uitreiking van de prijzen vindt plaats op vrijdag 18 maart tijdens de Leipziger Buchmesse.

 

 

De Best Verzorgde Boeken 2015

 

 

22 februari 2016

 

De Best Verzorgde Boeken van 2015 zijn bekend.

 

De selectie bestaat uit 33 Nederlandse en 17 Vlaamse boeken.  Speciaal voor het Nederlands-Vlaamse gastlandschap van de Frankfurter Buchmesse is er samengewerkt met de Vlaamse Uitgevers Vereniging om eenmalig te komen tot een gezamenlijke bekroning.

 

Uitgevers, opdrachtgevers, grafisch ontwerpers, drukkers en binders stuurden in totaal  410 boeken in. De boeken zijn beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze.

 

Dit jaar was er een Nederlands-Vlaams jury: Carolien Glazenburg (conservator Stedelijk Museum Amsterdam), Wouter Roelants (boekhandelaar en uitgever), Luc Derycke (ontwerper, Gent), Koen Brams (oud directeur Jan van Eyck Academie & oud hoofdredacteur De Witte Raaf) en Freek Kuin (creatief directeur drukkerij robstolk). Boeken, waar juryleden bij betrokken waren, zijn door een aparte schaduwjury beoordeeld.


De Best Verzorgde Boeken wordt dit jaar voor het eerst ondersteund door Igepa Nederland. Samen met BNO/Pictoright en L. van Heek Textiles maken zij De Best Verzorgde Boeken mogelijk.

Selectie:

Guido Creemers - 100 topstukken, honderd verhalen

Ontwerp: Dion Boodts | Productie: Drukkerij Leën, Schwind | Uitgever: Gallo-Romeins Museum


Mihnea Mircan, Vincent W.J. van Gerven oei (samenst.) - Allegory of the Cave Painting

Ontwerp: Remco van Bladel i.s.m. Corine van der Wal | Productie: Drukkerij Raddraaier, Binderij Hexspoor | Uitgever: Mousse Publishing

 

Elena Filipovic (samenst.) - Anne Teresa De Keersmaeker: Work/Travail/Arbeid

Ontwerp: Casier/Fieuws | Productie: Graphius | Uitgever:WIELS, Rosas en Mercatorfonds

 

Jan Peter Wingender - Brick. An Exacting Material

Ontwerp: Joost Grootens, Dimitri Jeannottat, Silke Koeck, Hanae Shimizu, Julie da Silva | Productie: Drukkerij Robstolk®, Boekbinderij Van Waarden | Uitgever: Architectura & Natura

 

Camille Morineau, Lucia Pesapane - Ceramix: van Rodin tot Schütte

Ontwerp: Dune Luniel | Productie: GBL, Printer Trento | Uitgever: Bonnefantenmuseum, La Maison Rouge, Sèvres - Cité de la céramique, Uitgeverij Snoeck

Willem de Rooij. Character is Fate: Piet Mondrian’s Horoscope

Ontwerp: Ziga Testen | Productie: n | Uitgever: Witte de With Center for Contemporary Art

 

Aernoud Bourdrez, Matthijs Brons - contract & commentaar

Ontwerp: Melle Hammer | Productie: Wilco Printing & Binding, Boekbinderij Patist | Uitgever: Boom Juridische Uitgevers

 

Mihnea Mircan (samenst.) - Cross-Examinations

Ontwerp: Remco van Bladel, Andrea Spikker | Productie: Drukkerij Raddraaier, Boekbinderij Patist Uitgever: MER. Paper Kunsthalle


Désirée van Hoek. Skid Row

Ontwerp: Mevis & Van Deursen | Productie: Colour & Books, UNICUM by Gianotten, Boekbinderij Patist | Uitgever: Désirée van Hoek

 

Sylvain Piron - Dialectique du monstre

Ontwerp: The Theatre of Operations | Productie: Drukkerij Mistral, Bema Graphics,  Binderij Hexspoor | Uitgever: Zones Sensibles

 

Philippe Van Cauteren, Martin Germann (hoofdred.) - Drawing. The Bottom Line

Ontwerp: Jurgen Persijn | Productie: Graphius | Uitgever: Mercatorfonds

Cees de Boer, Colin Huizing (samenst.) - herman de vries. to be all ways to be 

Ontwerp: Remco van Bladel, Andrea Spikker | Productie: Drukkerij Tienkamp, Boekbinderij Van Waarden | Uitgever: Valiz en Mondriaan Fonds

 

Machiel Braaksma. Harrekrammele

Ontwerp: Machiel Braaksma | Productie: Jan de Waard, Drukkerij CSL Digitaal, Machiel Braaksma | Uitgever: Machiel Braaksma 

 

Robert McCarter - Herman Hertzberger

Ontwerp: Beukers Scholma | Productie: NPN Drukkers, Boekbinderij Abbringh | Uitgever: nai010

 

Yvonne Jagtenberg - Hondje, de enige echte

Ontwerp: Ubald Seveke | Productie: Drukkerij Proost |Uitgever: Rubinstein

 

Georges Wildemeersch - Hugo Claus. De jonge jaren

Ontwerp: Gert Dooreman, Stijn Dams | Productie: Wilco Printing & Binding | Uitgever: Polis

 

Joeri De Bruyn, Maarten Van Acker, Filip Buyse e.a.- In via veritas

Ontwerp: Lodewijk Joye | Productie: Pixelbound, Die Keure | Uitgever: Public Space

Antoon Melissen - Jan Schoonhoven

Ontwerp: Joost Grootens, Dimitri Jeannottat, Silke Koeck | Productie: Marc Gijzen, NPN Drukkers, Boekbinderij Abbringh | Uitgever: nai010

 

Janine Schrijver. Our Nature Within the Limits of City Parks 

Ontwerp: Kummer & Herrman | Productie: Lecturis, Handboekbinderij Geertsen, Hexspoor, Dibema,  Finishing Touch, Nuth | Uitgever: Lecturis

 

Jasper Krabbé. Portraits

Ontwerp: Haller Brun | Productie: Wilco Art Books, Boekbinderij Patist |Uitgever: Lecturis

 

Jennifer Tee. The Soul in Limbo

Ontwerp: Richard Niessen i.s.m. Margot Fabre | Productie: Zwaan Printmedia | Uitgever: Roma Publications

 

Alex Farrar, Barbara Iwanicka - John Cleese on Creativity

Ontwerp: Barbara Iwanicka  | Productie: Alex Farrar, Agia & Lith | Uitgever: 7.45 Books,

 

Bartolomeo Scappi - Koken voor kardinalen

Ontwerp: Studio Frederik de Wal | Productie: Uccello Grafico, Wilco Printing & Binding | Uitgever: Athenaeum - Polak & Van Gennep

Henk Hoeks, Ewan Lentjes (samenst.) - De kracht van typografie

Ontwerp: Patrick Coppens | Productie: DZS Grafik | Uitgever: ArtEZ Press, TERRA

 

Harriët van Reek - Lettersoep

Ontwerp: Barbara van Dongen Torman | Productie: Marc Gijzen.  Wilco Printing & Binding |Uitgever: Em. Querido’s Kinderboeken

 

Rob Morees (samenst.) - Life is Strange

Ontwerp: - SYB – | Productie: Wilco Art Books | Uitgever: nai010

 

De Vormforensen (Annelou van Griensven & Anne-Marie Geurink) - Het Meest Geloofde Sprookje

Ontwerp: De Vormforensen, Lyanne Tonk | Productie: Drukkerij Tielen, Boekbinderij Abbringh | Uitgever: De Vormforensen (distr. De Vrije Uitgevers)

 

Kim Crabeels - Mijn opa is een boom

Illustraties door Ingrid Godon
Ontwerp: Kris Demey |Productie: T?šínská tiskárna | Uitgever: Lannoo

 

Maite van Dijk, Magne Bruteig, Leo Jansen - Munch: Van Gogh

Ontwerp: Joseph Plateau | Productie: Die Keure, Binderij Hexspoor, Boekbinderij Brepols | Uitgever: Mercatorfonds

Remieg Aerts, Gita Deneckere - Het (on)Verenigd Koninkrijk

Ontwerp: Koen Bruyneel | Productie: Die Keure, Polyprint, Binderij Hexspoor | Uitgever: Ons Erfdeel

 

Koen Brams, Ulrike Lindmayr, Dirk Pültau (samenst.) - Opus 1. The Artist’s Beginnings

Ontwerp: Roger Willems | Productie: Rodi rotatiedruk, Boekbinderij Patist | Uitgever: Roma Publications

 

Titus Knegtel (samenst.) - Other Evidence: Blindfold

Ontwerp: Titus Knegtel | Productie: Drukkerij Tielen | Uitgever: Titus Knegtel

 

Joeri De Bruyn, Mauro Poponcini, Patrick Lootens - Polo Architects

Ontwerp: Sven Beirnaert | Productie: Pixelbound, Die Keure | Uitgever: Public Space

 

Raimond Wouda. Ext.-Int.

Ontwerp: Robin Uleman | Productie: Colours & Books, Drukkerij Mart. Spruijt, Handboekbinderij Geertsen | Uitgever: Fw: Books

 

Reprint Karel Martens 

Ontwerp: Karel Martens i.s.m. David Bennewith en studenten van Type and Media | Productie: Die Keure, Binderij Hexspoor | Uitgever: Type and Media Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten | Uitgever: Roma Publications

Sanne Peper. Due to Lack of Interest Tomorrow Has Been Cancelled

Ontwerp: Michaël Snitker | Productie: Colour & Books, Wilco Art Books, Binderij Hexspoor | Uitgever: Lecturis

 

Merlijne Marell - Schobbejacques en de 7 geiten

Ontwerp: Merlijne Marell | Productie: Drukkerij Tienkamp, Boekbinderij Van Waarden | Uitgever: Loopvis

 

Leontine Coelewij, Sara Martinetti (samenst.) - Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art

Ontwerp: Irma Boom | Productie: Printmanagement Plitt, Art Libro/Drukkerij Roelofs |Uitgever: Stedelijk Museum Amsterdam i.s.m. Verlag der Buchhandlung Walther König

 

Stan Douglas. The Secret Agent

Ontwerp: Sven Beirnaert | Productie: Pixelbound, Graphius | Uitgever: Ludion

 

Statement and Counter-Statement: Notes on Experimental Jetset

Ontwerp: Experimental Jetset | Productie: Drukkerij Tienkamp, Stronkhorst Boekbinders | Uitgever: Roma Publications

 

Joël Cahen, Rudi Ekkart, Roel Hijink, e.a. - Het Stedelijk in de oorlog

Ontwerp: Studio Ron van Roon | Productie: Michiel Hofmans, Drukkerij Ten Brink | Uitgever: Bas Lubberhuizen i.s.m. Stedelijk Museum Amsterdam

Mariken Wessels (samenst.) - Taking off. Henry my neighbor

Ontwerp: Mariken Wessels, Jurgen Maelfeyt | Productie: Die Keure, Binderij Hexspoor | Uitgever: Art Paper Editions

 

Peter Goes - Tijdlijn

Ontwerp: Peter Goes | Productie: Neografia | Uitgever: Lannoo

 

Ton den Boon, Ruud Hendrickx (samenst.) - Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal

Ontwerp: Joost Grootens, Slávka Pauliková, Dimitri Jeannottat, Hanae Shimizu | Productie: Mohn Media Mohndruck GmbH | Uitgever: Van Dale

 

Willemijn van Dijk - Via Roma

Ontwerp: Bureau Merkwaardig (Anouk de l’Ecluse en Daphne de Vries) | Productie: Wilco printing & binding |Uitgever: Ambo|Anthos 

 

Bart Moeyaert - Voor we met z’n allen uit elkaar vallen

Ontwerp: Steven Theunis (Armée de Verre) | Productie: New Goff, Creafor | Uitgever: Het zoekend hert, Luster, E.M. Querido’s

 

Susanne Pietsch, Andreas Müller (samenst.) - Walls that teach 

Ontwerp: Sandra Kassenaar, David Bennewith  | Productie: Oro Grafisch Project Management | Uitgever: Jap Sam Books

Robert Walser - De wandeling

Ontwerp: Dog and Pony | Productie: Perfect Service, Koninklijke Wöhrmann BV | Uitgever: Lebowski

 

Frederike Huygen - Wim Crouwel Modernist

Ontwerp: Lex Reitsma | Productie: Lex Reitsma,  Wilco Art Books, Boekbinderij Van Waarden, Finishing Touch | Uitgever: Lecturis

 

Tristan Mostert en Jan van Campen - Zijden draad. China en Nederland sinds 1600 | Harm Stevens - Gepeperd verleden. Indonesië en Nederland sinds 1600 (2 dl in serie)

Ontwerp: Irma Boom Office | Productie: NPN Drukkers, Boekbinderij Van Waarden | Uitgever: Rijksmuseum en Vantilt