Inzenden tot 7 januari 2015

5 december 2014

Sinds vandaag is de inschrijving voor De Best Verzorgde Boeken 2014 open. De termijn van inschrijving loopt tot 7 januari 2015.

 

Vijf kundige juryleden zullen zich over de inzendingen buigen en voor de 56ste maal een jaarselectie samenstellen. Die selectie is tegelijk de Nederlandse inzending naar Schönste Bücher aus aller Welt, de mondiale schoonheidswedstrijd voor het boek in Leipzig.

 

In de loop van 2015 zal het Stedelijk Museum Amsterdam de nieuwe keurcollectie exposeren. De Best Verzorgde Boeken van 2013 zijn daar nog te zien tot en met 15 februari.

 

Kansloos? Kom op, er zijn minimaal 30 en maximaal 33 uitverkiezingen te vergeven. Eens een Best Verzorgd Boek, altijd een Best Verzorgd Boek. Doe mee. En wel voor 7 januuari 2015. Inschrijven doe je  hier

 

Beeld: Boekwinkel, kleurenets door Willy Belinfante

Snuffel eraan in het Stedelijk

26 oktober 2014

Sinds gisteren is ze weer te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, de jaarlijkse verzameling Best Verzorgde Boeken. Drie speciale toonmeubels, ontworpen door Event Architectuur, staan opgesteld in een van de entreezalen van het vormgevingscircuit, dicht bij de vroegere ingang van het museum. Ditmaal tooien ze zich met een frisgele toon.

 

Verantwoordelijk voor deze selectie is een vakjury bestaande uit de grafisch ontwerpers Marlies Visser en Hans Bockting, uitgever Hanca Leppink en de drukwerkadviseurs Bregitta Kramer en Johan Holterman. Uit 309 inzendingen verkozen zij 33 boeken tot de Best Verzorgde van 2013.

IJzeren regel: museumbezoekers mogen niet aan de tentoongestelde kunstwerken komen. De Best Verzorgde Boeken vormen de uitzondering op deze regel. U bent van harte welkom de boeken aan te raken, op de hand te wegen, ja zelfs te besnuffelen.

 

De tentoonstelling is te zien tot en met 15 februari 2015. (Foto: Gert Jan van Rooij)

Nieuwe catalogus verschenen

25 oktober 2014

Bij de opening van de expositie van De Best Verzorgde Boeken 2013 in het Stedelijk Amsterdam is vandaag de nieuwe catalogus The Best Dutch Book Designs 2013 De Best Verzorgde Boeken verschenen. De 33 boeken tellende keurcollectie wordt in het boek in woord en beeld gepresenteerd.

Het boek werd ontworpen door de jonge Rotterdamse ontwerper Art Collart. Hij kwam op het idee aan elk uitverkozen boek een quote van een van de makers toe te voegen. Ook is er een kaleidoscopische beeldsectie gewijd aan de totstandkoming van een aantal van De Best Verzorgde Boeken.

Het boek kon tot stand komen dankzij inzet van een groot aantal grafische bedrijven, waaronder tien drukkers en vier afwerkingsbedrijven. Het papier werd ter beschikking gesteld door Antalis en Arctic Paper Benelux. L. van Heek Textiles leverde het materiaal voor de band die deze hardcover siert.       
  
Prijs van het boek: € 27,50, ISBN 978 90 5965 250 7.

 

Terug op toer: The Best of Dutch Book Design

25 april 2014

Na een onderbreking van een jaar gaat The Best of Dutch Book Design, expositie in de vorm van een reizende bibliotheek, weer op pad. Van 20 mei tot en met 20 juni is de expositie te zien in de Nederlandse ambassade in Berlijn. De bezoekers daar kunnen dan De Best Verzorgde Boeken van 2013 doorbladeren, aangevuld met een aantal sprekende uitverkiezingen uit afgelopen jaren. 

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, die de expositie bij zijn oprichting overnam van Premsela – Nederlands Instituut voor Design en Mode, besloot eind vorig jaar niet met de expositie verder te gaan. In overleg met onze partners BNO, Dutch Culture en het Nederlands Letterenfonds hebben wij daarop besloten de plaatsing in eigen hand te nemen. Onze dank gaat uit naar Het Nieuwe Instituut voor de in de tussentijd betoonde zorg.

Johannes Vermeerprijs voor Irma Boom

15 april 2014

De Johannes Vermeerprijs 2014, de staatsprijs voor de kunsten is toegekend aan Irma Boom voor haar "ongeëvenaarde verdiensten op het gebied van grafisch ontwerp".

De Johannes Vermeerprijs is een jaarlijkse prijs die dit jaar voor de zesde maal werd toegekend. Onder de eerdere winnaars bevinden zich Alex van Warmerdam, Erwin Olaf, Marlene Dumas en Rem Koolhaas. De jury stond dit jaar onder voorzitterschap van oud-minister Ernst Hirsch Ballin.

Irma Boom werd opgeleid aan de kunstacademie AKI in Enschede en heeft sinds 1991 haar eigen studio in Amsterdam. Eerder al werd zij de winnaar van de Gutenbergprijs van de stad Leipzig, alwaar zij ook al enkele malen in de prijzen viel bij de internationale boekjurering Schönste Bücher aus aller Welt. Sinds 1988 zijn maar liefst 47 van haar boeken door verschillende jury's uitverkozen bij de Best Verzorgde Boeken. Zoek op deze webpagina op Irma Boom en de Best Verzorgde Boeken van Irma Boom uit de laatste zeven jaar komen tevoorschijn.

Aan de Johannes Vermeerprijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden, grotendeels te besteden aan een door haarzelf uit te kiezen project.  

Eervolle vermelding voor Lucebert-boek

4 maart 2014

Aan Ik ben een gemankeerde saxofonist, het boek dat vorig jaar verscheen over de relatie van Lucebert met de jazzmuziek, is een eervolle vermelding toegekend bij Schönste Bücher aus aller Welt, de jaarlijkse internationale jurering van Best Verzorgde Boeken in Leipzig.

Het boek inventariseert de relatie tussen Lucebert en de jazzmuziek aan de hand van gedichten en beeldend werk van Lucebert, foto's, beschouwingen en twee cd's. Zelfs een overzicht van Luceberts collectie jazz- en bluesplaten is erin terug te vinden. Het boek verscheen onder redactie van Ben IJpma en Ben van Melick, werd vormgegeven door Piet Gerards Ontwerpers en uitgegeven door Huis Clos.

Gesticht in 1963, is Schönste Bücher aus aller Welt sinds 1991 de jaarlijkse internationale schoonheidswedstrijd voor het boek, georganiseerd door de Stiftung Buchkunst, Frankfurt/Leipzig.
Dit jaar werden Best Verzorgde Boekenselecties uit dertig landen aan de zevenhoofdige Leipziger jury voorgelegd. Daarbij waren de 33 Nederlandse Best Verzorgde Boeken, kort daarvoor door de nationale jury uitverkozen.

De Best Verzorgde Boeken 2013

21 februari 2014

Vandaag maken we de samenstelling bekend van de Best Verzorgde Boekenselectie van 2013.

Rond de jaarwisseling werden 309 boeken ter jurering ingezonden, tegen 305 een jaar eerder. De jury bestond dit jaar uit:
-  Hans Bockting, grafisch ontwerper, Bockting Ontwerpers, Amsterdam
-  Johan Holterman, drukwerkadviseur Graphiques, Nijmegen
-  Bregitta Kramer, begeleiding grafische producties, docent grafische technieken en handboekbinder, Diemen
-  Hanca Leppink, editor at large bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff, Amsterdam
-  Marlies Visser, grafisch ontwerper, Studio Marlies Visser, Haarlem

Hun keuze wordt hiernaast kort weergegeven en op onze homepage breder gepresenteerd. Later in het jaar zullen De Best Verzorgde Boeken 2013 te zien zijn in het Stedelijk Museum Amsterdam.

De Best Verzorgde Boeken 2013 wordt mogelijk gemaakt door Antalis (Almere), BNO/Pictoright (Amsterdam) en L. van Heek Textiles (Losser). 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN  2013


Koen Kleijn, Rob van Zoest (samenst.) – De grachten
van Amsterdam / The Canals of Amsterdam

ontwerp van Lex Reitsma voor Uitgeverij THOTH en Kunsthistorisch Bureau D’ARTS


Els Kloek (samenst.) – 1001 vrouwen uit de
Nederlandse geschiedenis

ontwerp van Irma Boom Office (Irma Boom, Julia Neller) voor Uitgeverij Vantilt


Jan Paul Schutten – Het raadsel van alles wat
leeft
, illustraties Floor Rieder

ontwerp van Tobias David voor Uitgeverij Gottmer

Irma Boom. The Architecture of the Book (gewone
en XXL-editie)

ontwerp van Irma Boom voor Uitgeverij Lecturis


Ilka en Andreas Ruby (samenst.) – MVRDV
Buildings

ontwerp van Studio Joost Grootens (Joost Grootens met Tine van Wel, Boris Meister, Slávka Pauliková) voor nai010 publishers


Koos Breukel – Me We

ontwerp van Sabine Verschueren voor Hannibal Publishing en Ydoc Publishing

DE BEST VERZORGDE BOEKEN  2013

 


Wigger Bierma, Astrid Vorstermans (samenst.) – Walter
Nikkels depicted / abgebildet / afgebeeld

ontwerp van Wigger Bierma, m.m.v. Ana Laura Campos, Walter Nikkels (band) voor Valiz en Tropen

Paul Auster – Bericht vanuit het innerlijk, vertaling Ronald Vlek

ontwerp van Studio Ron van Roon (Bart Rouwhorst), Nico Richter en Steven van der Gaauw voor Uitgeverij De Arbeiderspers

Frederike Huygen – Jurriaan Schrofer

ontwerp van Jaap van Triest en Karel Martens voor Valiz

Wijnanda Deroo – Rijks museum

ontwerp van Irma Boom en Sanne van de Goor voor Rijksmuseum Amsterdam, nai010 publishers

Kadir van Lohuizen – Vía PanAm. Exploring
Migration in the Americas

ontwerp van Heijdens Karwei voor Ydoc Publishing, Paradox

Anneke van Veen (samenst.) – Fotostudio Merkelbach.
Portretten 1913-1969

ontwerp van Typography, Interiority & Other Serious Matters voor Uitgeverij Komma/d’jonge Hond

 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN  2013


Joost van Bleiswijk / Kiki van Eijk. Co-Evolution

ontwerp van AB/C Anthon Beeke Collective (Mariola López Mariño) voor Uitgeverij Lecturis

Bart Moeyaert – Jij en ik en alle andere
kinderen. De verzamelde verhalen en kindergedichten

ontwerp van Herman Houbrechts (band) en Studio Cursief (Irma Hornman) voor Querido

Het werk van Cepezed in detail

ontwerp van Reynoud Homan i.s.m. Robbert Zweegman voor nai010 uitgevers

Eddy van Wessel – The Edge of Civilization

ontwerp van Bert de Jong voor edgeofcivilization.com

Henk Wildschut – Voedsel / Food

ontwerp van Robin Uleman, met speciale dank aan Sandra Rabenou, voor post editions

Ko Sliggers – Koken tussen vulkanen

ontwerp van Ko Sliggers voor Uitgeverij Loopvis


 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN  2013


Aleid Rensen – De verdwenen dierentuin. Mijn leven
met het Noorder Dierenpark

ontwerp van Staal & Duiker Ontwerpers (Koos Staal) voor Uitgeverij Lecturis

Suzanne Buchan, Jaap Guldemond, Marente Bloemheuvel (samenst.) – The Quay Brothers’ Universum

ontwerp van Joseph Plateau grafisch ontwerpers voor EYE Filmmuseum

Etgar Keret / Adam Ross / George Saunders / F. Scott Fitzgerald – verhalenreeks

ontwerp van Studio Ron van Roon voor Uitgeverij Podium

Ben van Melick (samenst.) – Theater Levano. Een
film en een boek over Chaim Levano

ontwerp van Piet Gerards Ontwerpers voor Huis Clos

Trinité & Lexicon. The typefaces designed by Bram de Does

ontwerp van Bram de Does voor Spectatorpers, De Buitenkant Publishers

Ben IJpma, Ben van Melick (samenst.) – Ik ben een
gemankeerde saxofonist. Lucebert & jazz

ontwerp van Piet Gerards Ontwerpers voor Huis Clos


 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN  2013


Leo Erken – Street. Eastern Europe and the former
Soviet Union 1987-2003

ontwerp van Svea Gustavs voor weiw publishers

Ineke Riem – Zeven pogingen om een geliefde te wekken

ontwerp van Nico Richter voor Uitgeverij De Arbeiderspers

Ellen Oostvogel (samenst.) – Honderduit Haag.
Haag Atletiek 1913-2013

ontwerp van Studio Koelewijn Brüggenwirth (Jeroen Koelewijn, Judith Brüggenwirth) voor Haag Atletiek

Els Kuijpers – and/or. on contradiction in the work
of Jan van Toorn. extended

ontwerp van Jan van Toorn en Mart Rozenbeek voor nai010 publishers

Freek Lomme, Kathrin Schlegel (samenst.) – Distillations.
Notes on Kathrin Schlegel’s Insertions in Public Space

ontwerp van Mind Design (Niels Schrader, Miriam Thijssen) voor Onomatopee

Ana Teixidó, Arthur Rosenfeld (samenst.) – A Love
Story. The Meekers

ontwerp van Art Collart voor Stichting Meekers


 

DE BEST VERZORGDE BOEKEN  2013


Liter. Christelijk literair tijdschrift

ontwerp van Steven van der Gaauw voor Stichting Liter

Koos Staal – De krant van gisteren. Uitgelezen
hergebruik

ontwerp van Koos Staal voor Staal & Duiker Ontwerpers

Arno Nollen

ontwerp van Willy Clausen voor Slangen AdvocatenDe Best Verzorgde Boeken 2013 wordt mogelijk gemaakt door Antalis, Almere,
BNO/Pictoright, Amsterdam en L. van Heek Textiles, Losser

Meer exposities

20 februari 2014

Op 21 februari verwachten we bekend te maken welke de Best Verzorgde Boeken van 2013 zijn. Momenteel zijn De Best Verzorgde Boeken 2012 nog te zien in: 
Den Haag, Museum Meermanno | Huis van het Boek, 4 februari-11 mei 2014
Amstelveen, drukkerij Lenoirschuring, vanaf 1 februari 2014

Vroeger in dit jaar zijn De Best Verzorgde Boeken van 2012 al te zien geweest in:
Leipzig, Duitsland, Leipziger Buchmesse, 14-17 maart
Buenos Aires, Argentinië, Feria del Libro, 23 april-13 mei, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds
Matosinhos, Portugal, Quadra Gallery, 21 mei-23 juni, op uitnodiging van ESAD, de kunstacademie in de regio Oporto
Taipei, Taiwan, Garden City Space of Art, 13 juli-4 augustus, georganiseerd door Tien Tien Circle Creatives (foto)
Amsterdam, Stedelijk Museum, 14 september-27 oktober
Frankfurt, Duitsland, Frankfurter Buchmesse, 9-13 oktober, als onderdeel van Buchkunst International
Wenen, Oostenrijk, Neue Hauptbücherei, 3 december 2013-8 februari 2014
Tokyo, Japan, Toppan Printing Museum, 30 november 2013-2 maart 2014, als onderdeel van World Book Design 2012-2013

Inschrijven tot en met 6 januari 2014

4 december 2013

De inschrijving voor de jurering van De Best Verzorgde Boeken 2013 is open en zal lopen tot en met 6 januari a.s.
Schrijf in via www.bestverzorgdeboeken.nl/nl/inschrijving/.

Na 6 januari gaat de vijfhoofdige vakjury aan het werk om vast te stellen welke 30 à 33 boeken zich tot De Best Verzorgde Boeken van 2013 mogen rekenen. Direct daarop wordt de nieuwe keurcollectie voorgelegd aan de internationale jury van Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, de internationale beauty contest van het boek.

In de loop van 2014 zal het Stedelijk Museum Amsterdam De Best Verzorgde Boeken exposeren. Dit jaar waren De Best Verzorgde Boeken ook te zien in Oporto, Poznán, Taipei, Tokyo, Wenen en op de boekenbeurzen van Leipzig, Buenos Aires en Frankfurt. Voor komend jaar werken we aan een vergelijkbare reeks exposities.

We verwachten de samenstelling van de nieuwe selectie bekend te maken op vrijdag 21 februari 2014.

Beeld: De paardenkeuring op de Grote Markt op de 28ste augustus, door Otto Eerelman, 1839-1926

Best Verzorgde Boeken in spectaculair kleed

23 september 2013

Op 21 september werd in het Stedelijk Museum Amsterdam de jaarlijkse Best Verzorgde Boekencatalogus gepresenteerd.

De catalogus is ontworpen door Studio Joost Grootens, sinds een aantal jaren een veel gelauwerde leverancier van ontwerpen voor atlassen en andere producties met een hoog infografisch gehalte.

Joost Grootens koos ervoor de "vaste" inhoud van de catalogus te verrijken met een onderzoek naar de reputatie van de uitgevers, grafisch ontwerpers en drukkers die bij de Best Verzorgde Boeken van 2012 betrokken waren. De resultaten van dat onderzoek vertaalde hij in de kleurstelling van historische overzichten en van de spreads uit de uitverkozen boeken. Het levert een bijzondere kijk- en bladerervaring op. Bovendien geeft de uitvoering van het boek als cahier zich rekenschap van het crisis-achtige klimaat waarmee het boek momenteel te kampen heeft. Zie https://vimeo.com/84292166

De catalogus kan verschijnen dankzij steun van de papierleveranciers Antalis en Arctic Paper Benelux en enkele grafische bedrijven. ISBN 978 90 5965 228 6. De prijs is € 27,50.

Terug in het Stedelijk

13 september 2013

Het Stedelijk Museum Amsterdam exposeert de Best Verzorgde Boeken van 2012 van 14 september tot en met 27 oktober. Waren de Best Verzorgde Boeken vorig jaar te zien in de nieuwe vleugel tegen de achtergrond van de gevel van het oude museumgebouw, nu beslaat de expositie een zaal in het vormgevingscircuit.

De 33 Best Verzorgde Boeken van 2012 werden uit 305 inzendingen gekozen door een jury bestaande uit drukwerkadviseur Johan Holterman, academiedocent Ada Lopes Cardozo, de grafisch ontwerpers Rob van den Nieuwenhuizen en Marlies Visser en uitgever Peter de Winter. De expositie is vormgegeven door EventArchitectuur.

Goud voor steenkool

25 februari 2013

Bij de internationale boekjurering Schönste Bücher aus aller Welt is een gouden medaille toegekend aan het Nederlandse fotoboek Cette montagne c’est moi van Witho Worms. Twee andere Nederlandse boeken verdienden een eervolle vermelding, namelijk Found Footage. Cinema Exposed en An Inquiry into Meaning and Truth and More…. Een zevenkoppige internationale jury beoordeelde voor Schönste Bücher aus aller Welt 575 boeken uit 32 landen en kende daaraan in totaal veertien prijzen toe.

Cette montagne c’est moi
bevat de foto’s die Witho Worms gedurende zes jaar in een aantal Europese landen maakte van steenkoolbergen. Die foto’s drukte hij af in kooldruktechniek, steeds onder gebruikmaking van kool dat hij meenam van de gefotografeerde berg. In het boek zijn die foto’s weergegeven door druk met dekwit op zwart papier. Het boek werd vormgegeven door Hans Gremmen, die het onder zijn label Fw: Books ook uitgaf.

Found Footage. Cinema Exposed
is het boek dat Marente Bloemheuvel, Giovanna Fossati en Jaap Guldemond samenstelden bij de openingsexpositie van EYE Amsterdam. Het boek werd vormgegeven door Joseph Plateau grafisch ontwerpers en door EYE uitgegeven in samenwerking met Amsterdam University Press..

An Inquiry into Meaning and Truth and More... is een uitgave gewijd aan de olieverfpanelen van Thomas Raat. Die panelen borduren voort op de modernistische vormtaal van wetenschappelijke en informatieve boekomslagen uit het midden van de vorige eeuw. Het is een uitgave van Onomatopee, Eindhoven en werd vormgegeven door Edwin van Gelder (Mainstudio).

De prijzen worden op vrijdag 15 maart uitgereikt tijdens de Leipziger Buchmesse.

Alle drie deze boeken behoren tot de selectie van 33 Nederlandse Best Verzorgde Boeken van 2012, tegelijk de Nederlandse inzending naar de jurering in Leipzig. Later in het jaar zullen De Best Verzorgde Boeken 2012 geëxposeerd worden in het Stedelijk Museum Amsterdam en op andere plaatsen in binnen- en buitenland

De Best Verzorgde Boeken 2012

22 februari 2013

Vandaag wordt de selectie Best Verzorgde Boeken 2012 bekendgemaakt.


De jury van dit jaar bestond uit Ada Lopes Cardozo (voormalig hoofddocent Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag), Johan Holterman (drukwerkbegeleider Graphiques, Nijmegen), Rob van den Nieuwenhuizen (ontwerper Drawswords, Amsterdam), Marlies Visser (ontwerper Studio Marlies Visser, Haarlem) en Peter de Winter (uitgever 010, Rotterdam). Zij beoordeelden 305 inzendingen en kozen daaruit 33 stuks tot de Best Verzorgde Boeken van 2012.


De volledige selectie vormt de Nederlandse inzending naar Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, de internationale schoonheidswedstrijd voor het boek.


Later in het jaar zullen De Best Verzorgde Boeken 2012 op verschillende plaatsen geëxposeerd worden, om te beginnen in het Stedelijk Museum Amsterdam.

De Best Verzorgde Boeken 2012 wordt mogelijk gemaakt door papierleverancier Antalis (Almere), collectieve rechtenorganisatie BNO/Pictoright (Amsterdam) en L. van Heek Textiles (Losser), fabrikant van onder meer boekbandmateriaal.

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2012Karina Schaapman – Het Muizenhuis. Sam & Julia in het theater
Sonja van Hamel, Yolanda Huntelaar voor Rubinstein

Peter Terrin – Post mortem
Studio Ron van Roon voor De Arbeiderspers

Radicale gemeenplaatsen. Europese architectuur uit Vlaanderen
Joris Kritis, Julie Peeters voor het Vlaams Architectuurinstituut

Robert McCarter (samenst.) – Wiel Arets. Autobiographical References
Irma Boom Office (Irma Boom, Sanne van de Goor) voor Birkhäuser

Jan van Adrichem, Adi Martis (samenst.) – Stedelijk Collectie Reflecties
Mevis & Van Deursen m.m.v. Eva Heisterkamp, Lu Liang, Tabea Feuerstein voor Stedelijk Museum Amsterdam, nai010 uitgevers

Erik Kessels (samenst.) – In almost every Picture # 11
Erik Kessels voor KesselsKramer Publishing

Piet Schreuders – Furore # 21. Het Parijs van Le Ballon Rouge
Piet Schreuders voor Stichting Furore

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2012


J. Eijkelboom – Verzamelde gedichten
Steven van der Gaauw voor De Arbeiderspers

Paul Kooiker, Willem van Zoetendaal (samenst.) – Paul Kooiker. Heaven
Willem van Zoetendaal voor Van Zoetendaal Publishers

Camiel van Winkel – During the Exhibition the Gallery Will Be Closed
Sam de Groot voor Valiz

Kas Oosterhuis (samenst.) – Hyperbody. First Decade of Interactive Architecture
Mind Design (Michal Ejdys, Niels Schrader) voor Jap Sam Books

Peter Martens – Few Loving Voices
[d3æm] JAM grafisch ontwerp (John van Leeuwen) voor post editions

Marente Bloemheuvel, Giovanna Fossati, Jaap Guldemond (samenst.) – Found Footage. Cinema Exposed
Joseph Plateau grafisch ontwerpers voor Amsterdam University Press, EYE Film Institute Netherlands

Jasper Zwartjes, Willem van Zoetendaal (samenst.) – Frans Zwartjes. The Holy Family
Willem van Zoetendaal voor Van Zoetendaal Publishers

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2012Erik Kessels, Anthon Beeke (samenst.) – The Mind is a Muscle. Huub van der Put
Erik Kessels voor ÈposHouse

Sigrid Calon – To the Extend of / \ | & -
Sigrid Calon voor Sigrid Calon

Witho Worms – Cette montagne, c’est moi
Hans Gremmen voor Fw: Books

Scheltens & Abbenes. Unfolded
Julia Born & Laurenz Brunner voor Kodoji Press

Diana Scherer – Nurture Studies
Willem van Zoetendaal voor Van Zoetendaal Publishers

Marnie Slater, Edward Clydesdale Thomson (samenst.) – As if an Entrance is over there
Sandra Kassenaar voor Lecturis Publishing

Marlene Dumas, Rineke Dijkstra, Marijke van Warmerdam (samenst.) – Look. Ed! Images from the archive of Ed van der Elsken
Mevis & Van Deursen voor Annet Gelink Gallery

Cara Phillips – Singular Beauty
Hans Gremmen voor Fw: Books

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2012Misha Mengelberg – Enkele regels in de dierentuin
Piet Gerards Ontwerpers voor Huis Clos

Tim Enthoven – The Tiny Tim. The Early Years of Tim Enthoven, 1994-2003
HeyHeyHey (& Haas) (Erik Sjouerman, Elske van der Putten) voor MU, Tim Enthoven

Gielijn Escher, Paul Mertz, Paul van Yperen – Frans Mettes affichevirtuoos
Gielijn Escher, Chang Chi Lan-Ying (opmaak) voor Uitgeverij De Buitenkant

Thomas Raat – An Inquiry into Meaning and Truth and More…
Mainstudio (Edwin van Gelder) voor Onomatopee

Sanne van den Elzen – Salon
Cobbenhagen Hendriksen, Sanne van den Elzen voor Sanne van den Elzen, Collectief Überhaupt

Jan Dirk van der Burg (samenst.) – Censorship Daily. Netherlands – Iran

Cobbenhagen Hendriksen voor Jan Dirk van der Burg

Dubravka Sekulic – Glotzt Nicht so Romantisch! On Extralegal Space in Belgrade
Ziga Testen voor Jan van Eyck Academie

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2012

 


Gal Kirn, Dubravka Sekulic, Ziga Testen (samenst.) – Surfing the Black. Yugoslav Black Wave Cinema… and it’s Transgressive Moments

Ziga Testen voor Jan van Eyck Academie


Freek Lomme, Andrés Ramírez Gaviria (samenst.) – between forms of representation and presentation

Lesley Moore voor Onomatopee


Cobbenhagen Hendriksen – Identity De Hallen Haarlem. Inventory (2007-2012)

Cobbenhagen Hendriksen voor Cobbenhagen Hendriksen, De Hallen Haarlem


Sikkens Prize Mondrian Lecture 2012

Harmen Liemburg voor Sikkens Foundation